Архива вести
                   

ОБУКА ЗА МЛАДЕ НОВИНАРЕ И НОВИНАРКЕ У БРИСЕЛУ (РОК: 15.07.2019)

15. април 2019.

Европска комисија је отворила конкурс за младе новинаре и новинарке који извештавају о регионалној сарадњи у оквиру програма Youth4Regions. (https://ec.europa.eu/regional_policy/en/policy/communication/youth4regions ) Право учешћа имају млади од 18 до 30 година, који имају до две године искуства у медијима и студенти/киње новинарства из свих чланица Уније и суседских земаља, међу којима је и Србија.

„Ово је јединствена прилика за младе новинаре да стекну искуство и науче више о политикама ЕУ, посебно о кохезионој политици. То је једна од највидљивијих активности ЕУ, спроведених на нивоу најближем грађанима. Надам се да ће овај програм обуке инспирисати младе новинаре да пишу о пројектима које финансира Унија и о томе како они утичу на побољшање свакодневног живота грађана на терену“, казала је Корина Крецу, европска комесарка за регионалну политику.

Конкурс је отворен до 15. јула, а пријављивање се обавља попуњавањем онлајн формулара (https://youth4regions.win/) . У оквиру пријаве је  неопходно написати чланак дужине  од 400 до 1.000 речи или направити видео репортажу у трајању од  2 до 3 минута о ефектима неког од пројеката Европског регионалног развојног фонда (https://ec.europa.eu/regional_policy/en/atlas/programmes/?search=1&keywords=&countryCode=ALL&regionId=ALL&themeId=ALL&programType=ALL&objectiveId=ALL&periodId=3 ) (што подразумева пројекте међурегионалне и прекограничне сарадње)  (https://ec.europa.eu/regional_policy/EN/atlas/programmes/2014-2020/europe/2014tc16i5cb001)  или Кохезионог фонда. (https://ec.europa.eu/regional_policy/en/funding/cohesion-fund/).

Комисија ће одабрати 33 најбоља кандидата/киње (по једног учесника/цу из сваке од држава Уније и петоро из суседних земаља). Они ће у Бриселу учествовати у активностима поводом Недеље региона (https://europa.eu/regions-and-cities/ ) од 6. до 11. октобра, где ће проћи обуку за извештавање о регионаним темама, посетити европске институције и извештавати са пропратних догађаја. Трошкове пута и смештаја сноси Европска комисија.

Извор: europa.rs и Координационо тело