Архива вести
                   

ОБЈАВЉЕН СПИСАК ПОТЕНЦИЈАЛНИХ КУПАЦА ДРЖАВНИХ МЕДИЈА

5. децембар 2014.

Бујановац, Врање, Лесковац, Пирот– Независно удружење новинара Србије (НУНС) објавило је податке о компанијама и физичким лицима која су на основу јавног позива Агенције за приватизацију доставила писма о заинтересованости за куповину 49 државних медија.

На списку који je објављен на интернет страницама НУНС-а налазе се и четири медијске куће са југа Србије, које укључују Радио Бујановац, Радио телевизију Врање, Радио Лесковац и Телевизију Пирот.  

Како наводе у НУНС-у,  за приватизацију Радио Бујановца заинтересован је Бељули Ељхан, а за приватизацију Радио телевизије Врање писма о заинтересованости послали су Синдикат новинара Србије – РТВ Врање, Нинослав Смиљковић и Миклош Димитријевић. За приватизацију Радио Лесковца заинтересована је Лидија Цветановић, док су за телевизију Пирот заинтересовани  Бранислав Илић-са П канала и Зоран Манић, представник конзорцијума запослених.

НУНС за сада не наводи више детаља о лицима која су послала писма о намерама за приватизацију медија, осим да се ради о физичким лицима из Србије.

У НУНС-у подсећају да је рок за приватизацију свих државних медија 1. јул 2015. године.
Ако се мeдиј до тада не прода,  поступак се обуставља а капитал се приватизује преносом акција запосленима, без накнаде.

Ако запослени не прихвате пренос бесплатних акција, медиј престаје да постоји и брише се из регистра, а одлуку о промени делатности издавача или о укидању издавача доноси оснивач издавача.

Извор: Југмедиа и Координационо тело