Архива вести
                   

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ЗАШТИТЕ ПРИРОДЕ У ПАРКУ ПРИРОДЕ „РАДАН“

12. април 2019.

Медвеђа – У Визиторском центру „Теодора“ код археолошког налазишта Царичин град је приказан филм „Радан“ који открива све лепоте ове планине а учесници догађаја су са водичима обишли Парк природе „Радан“ – Царичин град (Јустиниана Прима), Рипи воде и Пролом бању.

Организатори овог догађаја су Завод за заштиту природе Србије и Јавно предузеће „Србијашуме“ коме је Влада Републике Србије поверила да управља овим заштићеним подручјем.

Организатори кажу да је циљ био да на једном месту окупе представнике државних органа, стручних установа, управљача заштићеног подручја, локалних самоуправа, невладиних организација и представнике медија, како би заједно скренули пажњу јавности на значај очувања, заштите и одговорног коришћења и управљања природним ресурсима.

Парк природе „Радан“ укупне површине 41.312 хектара налази се на територији општина: Куршумлија, Бојник, Лебане, Медвеђа и Прокупље.

Овај предео стављен је под заштиту да би се, у интересу науке, образовања и унапређења културе и одрживог привредног и демографског развоја, очували изузетна разноврсност дивљег биљног и животињског света.

Флора подручја Радана чини око 10% флоре Балканског полуострва и око 22% флоре Србије. Подручје Радана се одликује релативно великим богатством птица које чини око 30% од укупног броја врста птица у Србији.

На ширем простору Радана налази се више десетина објеката споменичког наслеђа који су специфични по времену настанка, степену очуваности и уметничким вредностима.

Међу овим објектима су архелошко налазиште Царичин град (Лебане), Штурац; црквиште Голубовац (Бојник), Ивање; остаци цркве Огњене Марије (Бојник), Боринце; Марино кале (Бојник), Магаш; црква Св. Лазара (Куршумлија, Пролом).

Извор: Југпресс и Координацино тело