Архива вести
                   

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДВЕ ГОДИНЕ ОД ПОТПИСИВАЊА СПОРЗУМА О ПРИНЦИПИМА РЕКОНСТРУКЦИЈЕ КООРДИНАЦИОНОГ ТЕЛА

30. март 2011.

У понедељак 28. марта 2011. године одржана је свечана седница председништва Координационог тела поводом обележавања две године од реконструкције. Потписивање споразума од изузетног је значаја за општине на југу Србије јер су тиме представници албанске заједнице поново укључени у рад Координационог тела.

Поред председника Координационог тела министра Милана Марковића и чланова председништва Координационог тела, на свечаној седници присуствовали су и заменик премијера министар унутрашњих послова Ивица Дачић, министар економије и регионалног развоја Небојша Ћирић, помоћник министра просвете Зоран Костић, директор управе царина Предраг Петронијевић, директор пореске управе Драгутин Радосављевић, директор агенције за приватизацију Владан Цветковић и директор управе за људска и мањинска права Ненад Ђурђевић.

Седници су присуствовали и међународни партнери који подржавају рад Координационог  тела, шеф мисије ОЕБС Димитриос Кипреос, шеф делегације Европске уније у Србији Венсан Дежер, стални координатор Уједињених нација Вилијам Инфанте, амбасадорка Сједињених америчких држава Мери Ворлик и амбасадор Велике Британије Мајкл Девенпорт.

Ово је била прилика да се чује шта је у протекле две године урађено у циљу побољшања квалитета живота грађана на југу Србије.

Министар Милан Марковић је истакао да је у протеклом периоду много тога урађено, "пре свега у области правосуђа, образовања и интеграције Албанаца у републичке институције". Том приликом је додао да је много тога урађено у сфери политике, економије и образовања а пре свега на формирању мултиетничке власти у Бујановцу, отварању рудника Леце и одељења економског и Правног факултета нишког Универзитета у Медвеђи.

"Ове године очекујемо да се заврше радови на ванболничком породилишту у Прешеву и да се отвори одељење Економског факултета у Бујановцу", рекао је Марковић.

Према његовим речима, много је уложено и у невладин сектор, медије, помоћ социјално најугроженијима, "а сви ти пројекти имали су предзнак мултиетичности".

"Политика Координационог тела је превазилажење баријера које неспорно постоје у Бујановцу и Прешеву, а у општини Медвеђа мање, између албанске и српске заједнице", рекао је Марковић.

Он сматра да је политика Координационог тела дала несумњиве резултате те данас у овим општинама постоје мултиетнички спортски клубови, позоришне представе и омладински центар, мултиетнички часопис за младе.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић оценио је да је безбедносна ситуација на југу Србије стабилна и да ће бити још боља када с епредставници националних мањина укључе у послове у државним институцијама.

Ministar Marković na sednici Koordinacionog tela za jug Srbije (Beta)

Министар економије Небоша Ћирић најавио је да ће Влада предузети додатне активности како би помогла привреди, побољшала запошљавање и повећала стандард грађана из ових општина. У складу са изреченим циљевима 7. априла у Бујановцу биће организован састанак са представницима локалних самоуправа и привредницима ових општина.

Шеф делегације ОЕБС-а у Србији Димитриос Кипреос  оценио је да су направљени позитивни кораци у општинама на југу Србије истакавши значај формирања  мултиетничке власти у Бујановацу.

„Циљ је да се сви грађани, Срби и Албанци, осећају као у својој домовини”, рекао је Кипреос.

И остали представници међународне заједнице позитивно су оценили рад Координационог тела.