Архива вести
                   

НВО „АКТИВ“ ПОКРЕНУЛА САЈТ СРПСКО-АЛБАНСКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА

17. мај 2022.

Београд - НВО „Актив“ из Косовске Митровице покренула је нови сајт „Српско-албанско пријатељство“ који је званично представљен у Центру грађанске енергије.

Сајт су представили његови аутори Александар Павловић са Института за филозофију и друштвену теорију у Београду и новинар Филип Лукић, након чега је одржана и дискусија на тему „Заједнички живот Срба и Албанаца очима локалних активиста и посматрача“.

Тројезични сајт (српски, албански, енглески) део је пројекта „Унапређење српско-албанског пријатељства” који Актив спроводи у партнерству са Институтом за филозофију и друштвену теорију из Београда и Европским покретом у Србији, уз подршку Швајцарске амбасаде у Приштини.

Како су најавили његови покретачи, сајт садржи обимну интернет базу која пружа визуелно, текстуално и документарно знање о српско-албанским односима.

Грађа обухвата педесетак комплетних књига о српско-албанским односима, посебно оних које, како истичу организатори, имају афирмативни карактер или теже помирењу, појединачне радове педесетак аутора и више стотина публикација из свих области српско-албанских односа.

Такође, ту је и видео база која садржи интервјуе с петнаестак истакнутих српских и албанских интелектуалаца, као и локалних активиста о темама које се тичу могућности заједничког живота. Постоји и база документарних и/или играних филмова и информација о заједничким публикацијама, позоришним представама, јавним личностима и глумцима који су живели у обе средине, као и линкови за претходне пројекте.

На сајту се налази око 500 вести и медијских написа на тему српско-албанског дијалога, објављених у протеклих 5 година.

„Вебсајт, тако, нуди мноштво примера пријатељства, сарадње, заједничких истраживања, интервјуе, едукативни садржај о српско-албанским односима, документе и текстове од заједничког интереса и другу сродну грађу, коју настојимо да популаризујемо и учинимо широко доступном“, нагласили су организатори.

Извор: КоССев, Координационо тело