Архива вести
                   

НОВЕ ОДЛУКЕ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ДОНЕТЕ НА СЕДНИЦИ ОДРЖАНОЈ У СУБОТУ, 21. МАРТА

23. март 2020.

Београд – Влада Републике Србије је на седници одржаној у суботу, 21. марта, донела нове одлуке у вези са спречавањем ширења вируса ЦОВИД-19, које су следеће:

- Обуставља се градски превоз на територији Републике Србије и та одлука ступа на снагу у суботу од 20 часова. Одлука се не односи се на такси превоз, путничка возила (сопствени превоз) и превоз за запослене.

- За све грађане који за време трајања ванредног стања морају да раде или не могу да раде од куће, биће организован превоз о чему ће бити накнадно обавештени.

- Забрана кретања од 20 часова до 5 часова ујутру свакога дана измењена је у недељу тако да грађани старији од 65 година могу напуштати своје домове од 3 до 8 часова ујутру како би купили намирнице у самопослугама.

Списак продавница и апотека који ће радити недељом у том периоду јавно је доступан на сајту www.covid-19.rs,   као и на сајту Владе  Републике Србије.

- За сва лица млађа од 65 године, период забране кретања мења се за суботу, када ће кретање бити забрањено од 20 часова до 3 ујутру.

- Забрањује се и рад свих објеката и локала унутар тржних центара изузев самопослуга, продавница хране и апотека.

- Забрањује се боравак у свим парковима и на јавним површинама намењеним за рекреацију и спорт, од суботе у 20 часова.

- Забрана јавног окупљања у затвореном простору пооштрена је тако да у затвореном простору не може боравити више од 5 особа.

- Угоститељским објектима се забрањује да своју делатност обављају унутар објекта или у башти, али грађани могу да код њих купују храну и пиће „за понети". То значи да уколико угоститељ жели да обавља своју делатност током ванредног стања, неопходно је да успостави доставну службу која би испоручивала храну и пиће „за понети" или да организује шалтер преко кога би се продавала храна и пиће без уласка у угоститељски објекат.

При томе радници у угоститељком објекту морају да буду опремљени одговарајућом хигијенско-техничком опремом за спречавање ширења заразне болести.

Суштина Одлуке је да се забрани улазак грађана у угоститељске објекте и баште угоститељских објеката, а све у циљу њихове заштите од вируса ЦОВИД-19.

Ова се одлука се не односи само на ресторане и кафиће, већ и на друге предузетнике (кладионице, аутоперионице, играонице…) који су омогућавали корисницима својих услуга да за столом или шанком конзумирају храну и пиће коју било купују или добијају бесплатно.

Све мере које су усвојене у претходном периоду имају за циљ искључиво очување живота и здравља грађана, али Влада Републике Србије у овој борби не може победити сама, већ јој је неопходна сарадња са свим грађанима и њихова највећа могућа дисциплина, наводи се у саопштењу са седнице одржане у суботу, 21. марта.

Извор: Танјуг и Координационо тело