Архива вести
                   

НОВЕ МЕРЕ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗА СУЗБИЈАЊЕ ЕПИДЕМИЈЕ КОВИД 19

24. новембар 2020.

Прешево, Бујановац, Медвеђа - Влада Републике Србије је у суботу усвојила нове мере за сузбијање епидемије изазване вирусом Цовид–19, чија примена почиње данас и трајаће наредних десет дана.

Новим мерама од 24. новембра до 3. децембра радно време угоститељских објеката - ресторана, кафића, барова, клубова, као и трговинских центара, позоришта, биоскопа и других установа културе и приређивача посебних и класичних игара на срећу ограничава се и они неће радити од 18 до 5 часова наредног дана, наводи се у новој Уредби Владе објављеној у Службеном гласнику.

Овом Уредбом измењени су неки чланови претходне уредбе тако да је остало да продавнице и други малопродајни трговински објекти неће радити од 21 до 5 часова.

Апотеке, бензинске пумпе у обављању делатности продаје горива и угоститељски и други објекати који врше доставу хране, могу да раде без ограничења, наводи се у Уредби.

Међу новим мерама, како је саопштила Влада Републике Србије, је и обавезно безусловно коришћење личне заштитне опреме (ношење заштитне маске) у затвореном простору, као и на отвореном простору у оним ситуацијама где се не могу избећи међуљудски контакти.

Влада је прописала и забрану свих јавних окупљања с присуством више од пет особа у затвореном и на отвореном простору.

Од ове мере изузети су радне организације, школске установе, продавнице, тржни центри и слични објекти, за које важи прописано ограничење броја присутних особа у сваком тренутку у односу на квадратуру објекта (минимум 4 м2 по особи).

Влада је прописала и омогућавање рада од куће свим запосленима код којих то радни процес допушта.

Међу мерама је и строга контрола обавезе ношења заштитне маске у возилима јавног превоза, уз ограничење максималног броја путника у возилу на половину капацитета возила.

Прописана је и строга контрола спровођења кућне изолације, кућног карантина (самоизолације), као и свих осталих противепидемијских мера које су на снази.

Наведене мере су орочене на период од 10 дана и биће изнова размотрене у складу у са актуелном епидемиолошком ситуацијом.

Извор: www.propisi.net  и Координационо тело