Архива вести
                   

НОВА РАДНА МЕСТА ЗА ТЕШКО ЗАПОШЉИВЕ И БОЉА СОЦИЈАЛНА ЗАШТИТА НА ЈУГУ СРБИЈЕ

30. јун 2017.

Ниш - Европска унија и Влада Швајцарске обезбедили су бесповратна средства за самозапошљавање 28 људи чије су идеје препознате као најбоље у оквиру пројекта вредног 170.000 евра који је за циљ имао оснаживање рањивих и маргинализованих група у 34 локалне самоуправе на југоистоку и југозападу Србије.

Поред поменутог кључног резултата, пројекат који је спроведен у партнерству са Центром за социјалну политику, Центром за истраживање јавних политика и Едукационим центром Лесковац, обуватио је и анализу институционалних капацитета локалних самоуправа, анализу запошљивости угрожених група и услуга социјалне заштите у 34 града и општине на југу земље

Честитајући новим предузетницима и предузетницама, Марко Вујачић, национални руководилац Европског Прогреса,  истакао је посвећеност ЕУ и Владе Швајцарске унапређењу квалитета живота становништва на југу земље, са посебним акцентом на унапређење локалне управе, како у институционалном смислу, тако и у развијању и спровођењу политика у области социјалне инклузије рањивих група, укључујући и њихово запошљавање.

„Резултати овог пројекта су показатељи не само у ком правцу локалне самоуправе треба да се даље развијају, него и да постоје добре основе за унапређење њихових капацитета. Надамо се да ће све израђене анализе, методологије и стечена искуства управо послужити  за боље сагледавања потреба рањивих група на локалу, те развијању релевантних политика и иновативних модела услуга социјалне заштите и запошљавања, јер је друштвена подршка неопходна за њихово социјално укључивање“, рекао је Марко Вујачић.

У три општине, Бујановцу, Босилеграду и Мерошини,  пружена је подршка за успостављање одрживе социјалне услуге у складу са законом која треба да одговори на потребе становништва.

 „Заједно смо успоставили нову услугу, помоћ у кући за стара лица којом не само да се помаже овој најбројнијој рањивој категорији у три општине већ подразумева радно ангажовање незапослених жена“, рекла је Данијела Николић, из општине Мерошина.

На скупу је истакнуто да је сарадња локалних власти са институцијама на централном нивоу неопходна за ефективно спровођења сваке регулаторне и реформске измене, док локалне самоуправе треба више да се усмере на међусобну сарадњу и размену искуства у области социјалне заштите и запошљавања рањивих група, где удруживање ресурса и знања може да води ка бржим реформама.

Извор: Европски Прогрес и Координационо тело