Архива вести
                   

НИШВИЛ – ЕВРОПСКО ЛИЦЕ СРБИЈЕ: САРАДЊА СА МЛАДИМА ИЗ БУЈАНОВЦА

13. октобар 2014.

Нишвил је један од најпознатијих и најпосећенијих џез фестивала у региону на којем гостују познати светски музичари и који окупља публику из различитих земаља. Фестивал се сваке године одржава на нишкој тврђави а поред музичког програма, део фестивала су и радионице и разговори на којима учествују учесници главног програма и сви који желе да науче више о џезу. 

Ове године Нишвил фондација је у програм укључила и пројекат „Џез – мултикултурални израз” који је подразумевао рад са младим музичарима из Бујановца, Босилеграда, Лесковаца, Ниша, Владичиног хана и Врања. Поред тога што је мултикултурна, „општина Бујановац је општина младих са изузетним потенцијалом културног развитка“, тврди Иван Благојевић, председник Нишвил фондације.

У пројекту је учествовало деветоро младих из ове општине. Поред редовних радионица имали су прилику да наступају на Нишвил фестивалу и самостално и у склопу оркестра који је чинило 50 младих из Србије. 

Публика која је испунила салу локалног дома културе пратећи наступе деце из албанске, ромске и српске заједнице, укључене у пројекат, имала је прилику да чује и звуке нишког састава „Jam Station”. Посећеност и атмосфера су доказ да Бујановац има џез публику. 

Председник фондације је рекао да деца са којом су сарађивали нису оптерећена предрасудама и разликама и сјајно су међусобно сарађивала. „Мултиетничка екипа из Бујановца делује као јединствен тим”, истакао је Благојевић.

Ћендреса, Владимир и Незо су полазници овогодишњих Нишвил џез радионица. Ћендреса има 16 година и пева, Владимир је петнаестогодишњак свира клавијатуре, док је Незо ђак осмог разреда основне школе и свира виолину. Ово им је први пут да се сусрећу са џез музиком и све троје су истакли да им се веома допада џез као музички првац. Учешће у радионицама им је, поред уласка у свет џеза и прилике да усаврше властити музички израз, донело ново искуство, могућност путовања, међусобно дружење не само на пробама већ и у слободно време. Ћендреси је, по њеним речима, ово била додатна прилика да кроз дружење са вршњацима још боље научи српски језик. 

Ћендреса, Владимир и Незо ће се са другим полазницима радионица представити публици у Бујановцу у четвртак 16. октобра у 19 часова у Дому културе Вук Караџић. Верујемо да ће велики број њихових прјатеља доћи да их подржи, као и приликом обележавања Светског дана џеза, када је сала дома културе била пуна знатижељних дечака и девојчица.
 
На значај радионица које Нишвил фондација организује указује и координатор Витомир Јањић из Бујановца који каже да је интересовање за радионице било велико и да је допринело успостављању контакта између младих у овој општини. Из Нишвил фондације су уверени да су грађани Бујановца задовољни радионицама и концертима јер је „џез део светске културе, а кроз њега је могуће изразити део сопствене музичке традиције, кроз интеграцију сопственог културног наслеђа.“

Према речима Благојевића порука коју млади из Бујановца својим примером шаљу вршњацима у другим деловима Србије је „Окрените се стваралаштву и музици као универзалном језику и склапању пријатељстава са вршњацима сличног музичког опредељења: џезом против јаза.”

Ношени овогодишњим утисцима, организатори Нишвила планирају наставак сарадње са младима из Бујановца. Овогодишњи програм финансијски су помогли Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом Републике Србије и Делегација Европске уније у Србији, а активности у Бујановцу подржала је служба Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа и општина Бујановац.

Извор : Координационо тело