Архива вести
                   

НИГДЕ НИЈЕ ПОМИЊАНА РАЗМЕНА ТЕРИТОРИЈА ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И КОСОВА

24. децембар 2018.

Београд - Зоран Станковић, председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, је поводом 18 година рада тог тела дао интервју за дневни лист  „Данас”.

„Мислим да су односи Срба и Албанаца коректни и да нема никаквих међунационалних тензија и сукоба, да живе једни поред других, као што су живели и до сада и да можемо да будемо задовољни”, рекао је Станковић.

На питање какви су односи Срба и Албанаца данас, Станковић је казао да је протекле седмице обележно 18 година постојања и рада Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа.

„Имали смо ситуацију да је то био перформанс деце. Била су присутна албанска, српска и ромска деца, а сала је била пуна. У том перформансу су изнети главни проблеми које има општина Бујановац, проблем смећа, постављања семафора и спортске хале. Били су присутни сви представници локалних политичких структура и локалне самоуправе из Прешева, Бујановца и Медвеђе, као и водећи привредници. Функционална намена Координационог тела је да се оствари мир и он није помућен ни на један начин”, истакао је Станковић.

Упитан како види будућност српско-албанских односа у те три општине, јер се често у политичким расправама говори и о размени територија између Србије и Косова, Станковић је казао:

„Размена територија и припајање Прешева, Бујановца и Медвеђе је нешто што је речено у ставовима неких албанских лидера са Косова и Метохије, пре свега је Хашим Тачи о томе говорио. Али нигде није званично, ни у разговору са међународном заједницом, поменуто питање размене територија и нигде није територијални интегритет и суверенитет Србије на простору ове три општине доведен у питање, а надам се да ни у наредном периоду нико то неће покретати. Доказ су наши разговори са међународном заједницом, која је стала на становиште да ту нема никаквих промена. Доказ је и то што у разговорима владе Албаније и такозваног Косова ниједном речју нису поменуте ове три општине. Тачи је тврдио да ће ово бити предмет разговора у Бриселу. За сада нико није поменуо да се ове три општине ставе у бриселске преговоре, а камоли да се о томе разговара. Мислим да је сазрело стање, само то треба да схватимо, да је будућност људи са тог простора ослоњена на Републику Србију и да треба заједно да раде и сарађују и да ће им то донети бољитак који сви толико прижељкују“.

Остатак итервјуа Зорана Станковића дневном листу „Данас” можете прочитати на

https://www.danas.rs/drustvo/nigde-nije-pominjana-razmena-teritorija-izmedju-srbije-i-kosova/

Извор: Данас и Координационо тело