Архива вести
                   

НЕМА РАЗГОВОРА О РАЗМЕНИ ТЕРИТОРИЈЕ

18. август 2020.

Како коментаришете тај потез албанских партија да владајућу коалицију чине само они? После 18 година, међу представницима власти у Бујановцу нема Срба.

Одговорни и образовани људи, као и друштва са доказаним демократским вредностима и принципима, углавном се залажу  да у међуетничким срединима буде формирана власт пропорционална националном саставу становништва. Ми сматрамо да Срби и Албанци треба да живе заједно, а не једни поред других, и у наредном периоду, као и до сада, верујемо да је њихов заједнички живот добробит и за једне и за друге. Новоформирана локална самоуправа, наставља да ради по Уставу и законима наше државе, а њен рад пратиће и контролисати, као и свих других општина, надлежни државни органи. Ако локални лидери албанаца сматрају да треба сами да управљају локалном самоуправом, немам ништа против. Али, свако мора да зна да се ми нисмо одрекли становништа које живи на овим просторима, као и овог дела територије наше земље већ напротив, обавеза нам је да омогућимо свим људима да слободно живе и раде на својим вековним огњиштима и сачувамо територијални интегритет наше земље, али на начин који Србију афирмише као земљу озбиљних и одговорних људи.

Ви сте поздравили учешће албанских партија на изборима у Србији. Да ли сте могли да наслутите овакав епилог у Бујановцу?

Тачно, јер таква политчка одлука је позитивна, и иде у корист не само становницима албанске националности који живе и раде у нашој земљи. Албанци сада у парламенту Републике Србије имају три посланика, и могу да утичу на доношење одлука које доприносе разрешењу, не само њихових проблема. Године ми не дозвољавају да будем изненађен нечијим понашањем или одлукама, али ми налажу да на миран и достојанствен начин, без много речи и дизања халабуке, радим у интересу наше земље.

Шта мислите о предлогу представника партија албанске мањине да добију место министра државне управе и локалне самоуправе, као и место председника Координациног тела?

Подржавам, ако се и када постигне политички договор.  

Шта кажете на потез албанских политицара који траже да им се омогући лецење у Приштини, јер се плаше да неће имати прави третман у другим градовима Србије?

Немам  ништа против да се Албанци лече у другим срединама, од стране медицинског особља коме верују, под условима које прописују закони наше земље. Када могу најближа родбина и поједини лидери локалних Албанаца, али и албанци са КиМ,  да се лече у врхунским здравственим установама у Београду, Новом Саду или Нишу, зашто то не би радили и грађани ове три општине ако желе да се лече на Косову и Метохији. Изјаве  појединих албанских лидера о неповерењу да се Албанци лече у болницама Републике Србије, где нема лекара њихове националности, не могу да коментаришем, с обзиром да бих морао да поменем неке људе који су заступали такве ставове у протеклим временима, и због тога су били сурово кажњени не само од својих сународника.

Представници Албанаца траже да учествују у преговорима Београда и Приштине. Мислите ли да је прави циљ заправо да се Прешево, Бујановац и Медвеђа гурају ка тзв. Косову?

Прешево, Бујановац и Медвеђа су били, јесу и остају саставни делови Републике Србије, и о томе нема разговора, а камоли преговора са било ким, имајући у виду ставове наше државе, међународне заједнице, па и највиших државника из Тиране, ако то има неки значај. Размену територија или прикључивање тзв Косову траже они који очигедно не знају колико је људи изгубило животе да би живели у заједништву са својим комшијама, без обзира на њихову националну и верску опредељеност.                                                   

Колико је на терену и међу становништвом присутна прича о високој политици или је она само резервисана за политичаре, док грађане више брину локални проблеми (који?)

Висока политика је намењена људима који су оспособљени, школовани или изабрани да се баве политиком, али и разумеју њене добре и лоше одлуке. Оно што ја знам, "највиша политика" за коју се залажу Срби, Албанци, Роми и други становници ове три општине је да им се омогући да раде, живе од свог рада, и остварују своје животне жеље у миру и слози са људима које воле и поштују, уз пуно поштовање закона и њихових људских права и слобода. Ако као држава успемо да остварима њихове захтеве, и поред осталог, запослима највећи број незапошљених у овим општинама и омогућимо им да раде и живе живот који желе, онда ови што су формирали једнонационалну локалну самоуправу, али и сви њихови истомишљеници, без обзира на националну у верску припадност, нису битни и веома брзо постају само бивши.

Извор: Вечерње новости и Координационо тело