Архива вести
                   

"НЕ ОЧЕКУЈЕМО ИНЦИДЕНТЕ НА ЈУГУ СРБИЈЕ"

19. фебруар 2013.

Београд - Председник Координационог тела Зоран Станковић рекао је да југ Србије није никакво потенцијално жариште, како је раније изјавио косовски политичар Азем Власи.

"Мислим да то није тачна оцена. Тачно је да југ Србије има велике проблеме, пре свега економске, али то се покушава политички искористити. Југ Србије је стабилан и не очекујемо никакве непријатне догађаје" рекао је Станковић за РТС.

Говорећи о проблему са матичним књигама на југу Србије, Станковић је навео да је основни проблем непоштовање закона.

"Године 2009. је донет закон о матичним књигама који предвиђа да се сва имена грађана прво пишу ћирилицом, а затим на матичном писму. На југу Србије то није било тако, а негде је то злоупотребљено и приказано као проблем да Албанци не могу своје име да пишу на ћирилици", рекао је он.

Станковић је навео да су обављени разговори са локалном самоуправом.

Покушавамо, како каже, да нашим редовним активностима сведемо проблем на оно што тишти грађане, економска ситуација, запошљавање, а све друго сматрамо политичком игром у коју не желимо да улазимо. Он наводи да је лидерима политичких партија са југа Србије у разговрима поручено да је преокупација економски просперитет, а да се политичка питања решавају сагласно обавезама које држава има према националним мањинама.

Он је за другу половину априла најавио одржавање инвестиционог сајма на југу Србије.

"Наша је обавеза да покушамо све да се економски развој југа поспеши, очекујемо и учешће амбасадора, пријатеља југа Србије, као и других земаља које су изразиле жељу да инвестираују овде", рекао је Станковић и навео да ће сајам бити одржан у сарадњи са Привредном комором Србије.

Извор: РТС