Архива вести
                   

НАТО У БАЗИ „ЈУГ“ ДАО ОДЛИЧНЕ ОЦЕНЕ ИНЖИЊЕРЦИМА СРПСКЕ ВОЈСКЕ, СПРЕМНИ ЗА МИРОВНЕ МИСИЈЕ

31. октобар 2019.

Бујановац – Специјализована чета Војске Србије добила је у бази Југ код Бујановца одличне оцене експерата НАТО чији се стандарди примењују у операцијама Европске уније и Уједињених нација, чиме се потврдило да су оспособљени и за откривање импровизованих експлозивних направа.

Инжињерци Војске Србије, чији су основни задаци изградња путева, мостова и војничких кампова, спремни су за одлазак у неку од мултинационалних операција у иностранству.

Реч је о чети из састава 310. инжињеријског батаљона, а њихову обученост су недавно на полигонима базе „Југ” код Бујановца оцењивали војни стручњаци НАТО.

Међу њима је био и потпуковник Холгер Бернард из Копнене команде НАТО у Измиру, официр немачке војске.

„Драго ми је што могу да кажем да је инжињеријска чета добила одличне оцене. Ова јединица је спремна за најзахтевније задатке који јој се могу доделити у будућности. Пошто међународне мировне мисије Европске уније и Уједињених нација користе НАТО стандарде у својим операцијама широм света, инжињеријска чета је сада спремна да се придружи таквим мисијама сваког тренутка и да допринесе очувању међународног мира и стабилности“, изјавио је потпуковник Бернард.

Он објашњава да је оцењивање спроведено кроз „Концепт оперативних способности – евалуација и извештавање”, што је механизам НАТО-а.

„Импресионирани смо напорним радом и залагањем српског војног особља. Као што смо и очекивали, инжињеријска чета је постала четврта јединица Војске Србије за коју је процењено да је у потпуности способна да учествује у међународним мировним мисијама“, стакао је потпуковник Бернард.

Инжињерци Војске Србије су експертима НАТО-а приказали и како могу ефикасно да санирају пут или да премосте мању реку, а и уверили су их да су способни да раде са сличним јединицама других армија које су већ прошле кроз овакво оцењивање.

Такође, оспособљени су и за откривање импровизованих експлозивних направа, што је иначе и један од највећих ризика у савременим мултинационалним операцијама.

На Србији је да одлучи у који крај света би српски инжињерци могли бити упућени.

Извор: Бујановачке и Координационо тело