Архива вести
                   

НАСТАВНИЦИ ОДЛУЧИЛИ, У ШКОЛИ Б. РАДИЧЕВИЋ БЕЗ БЕСПЛАТНИХ УЏБЕНИКА ФОНДАЦИЈЕ „КАВЧИЋ“

7. септембар 2021.

Бујановац – Београд -  У Основној школи „Бранко Радичевић“ у Бујановцу ове школске године се неће користити нити један бесплатан уџбеник који нуди Фондација Кавчић, потврдио је Бујановачким директор школе Ненад Тасић.

Тасић каже да су тако одлучили стручни савети, које чине наставници одређеног предмета и наставници разредне наставе, односно учитељи.

По њиховој одлуци, предност у односу на Фондацију Кавчић, добио је издавач „Нови логос“ за уџбенике у првом и четвртом разреду, а у другом и трећем ће се користити уџбеници издавачке куће „Вулкан“.

За књиге од петог до осмог разреда, по Тасићевим речима, заступљени су разни издавачи, али не и Фондација Кавчић.

Иако је фондација српског научника Александра Кавчића, која настоји да омогући бесплатне уџбенике за све ученике у Србији, благовремено послала понуду бујановачкој школи, а Тасић још у априлу рекао да су врата школе за ову фондацију широм отворена, очигледно је да су превладали „издавачки картели“, како из фондације називају противнике бесплатних уџбеника за све.

“Одлуку који ће се уџбеници користити доносе наставници и учитељи, они предају и они исључиво и одлучују о томе”,каже Тасић.

Додао је да су његове колеге водиле рачуна да деца могу да наслеђују уџбенике од старијих ученика и да половина од око 1000 ђака школе већ добија бесплатне уџбенике од државе.

Родитељи могу набавити и половне уџбенике по скромним ценама, каже он, нижим него што би коштало штампање уџбеника у електронском формату које нуди Фондација Кавчић.

По његовим речима, родитељи су тога свесни, па због тога није ни било примедби на избор издавача.

Међутим, Фондација је у јуну саопштила, да све што је потребно да би се добила бесплатна штампана издања уџбеника, школа, учитељи и наставници или родитељи треба да се јаве фондацији путем сајта бесплатнабиблиотека.цом и да пошаљу податке колико имају ђака и за који предмет би желели да добију.

До тада је било испоручено око 15.000 штампаних издања уџбеника школама у Србији.

“Школе најчешће наручују штампана издања за седми и трећи разред, а затим за осми, други као и први разред основне школе. Свима који наруче уџбенике достављамо за неколико радних дана”,рекао је тада оснивач фондације Александар Кавчић.

Извор: Бујановачке, Координационо тело