Архива вести
                   

НАСТАВА НА ДАЉИНУ НА ЈЕЗИЦИМА МАЊИНА РЕАЛИЗУЈЕ СА НА ВИШЕ ТЕЛЕВИЗИЈА

1. април 2020.

Прешево, Бујановац – Министарство просвете, науке и технолошког развоја је у условима ванредног стања упоредо са наставом на даљину на српском језику, у школама широм Републике Србије припремило и наставу на даљину за ученике који наставу похађају на матерњем, односно језику националне мањине.

У сарадњи са Радио телевизијом Војводина, као и локалним и мањинским медијима у понедељак, 23. марта 2020. године, почело је снимање и емитовање часова матерњег језика, на осам мањинских језика – албанском, босанском, бугарском, хрватском, мађарском, румунском, русинском и словачком. У Републици Србији више од 44.000 ученика у основним и средњим школама похађа целокупно образовање на једном од ових осам језика.

Како би се обезбедили што разноврснији и квалитетнији дигитални и други онлајн ресурси за реализацију наставе на даљину на језицима националних мањина значајну подршку Министарству пружају национални савети националних мањина.

Емитовање часова на албанском језику почело је у понедељак, 30. марта на телевизијама РТВ Врање, РТВ Прешево и РТВ Бујановац. Такође, комплетан материјал ће бити доступан и на јутјуб (YouTube) каналу Националног савета албанске националне мањине.

Распоред емитовања часова на језицима националних мањина ће се континуирано постављати на линку: https://www.rasporednastave.gov.rs/ на банеру „Образовање на даљину на језицима националних мањина“.

Извор: Југпресc и Координационо тело