Архива вести
                   

НАРОДНА КУХИЊА ЦРВЕНОГ КРСТА У БУЈАНОВЦУ НАСТАВЉА СА РАДОМ

27. jануар 2017.

Бујановац – Због дуготрајног снега, леда и изузетно ниских температура током зиме, бујановачки Црвени крст, у сарадњи са Црвеним крстом Србије, разматра могућност продужетка рада Народне кухиње за још месец дана.

„Програмом Народне кухиње предвиђен је њен деветомесечни рад. То је период када корисници кухиње нису у могућности да обезбеде поврће и друге прехрамбене артикле, који приспевају током пролећних и летњих месеци. С обзиром на тренутну тешку временску ситуацију, настојимо да, уз помоћ Црвеног крста Србије, створимо услове да Народна кухиња у Бујановцу  настави свој рад и током  априла ове године,” рекао је секретар Црвеног крста Бујановац Братислав Лазаревић.

Он је изјавио да Кухиња свакодневно припреми 1.200 топлих оброка, који се састоје од пола литре куваног јела и пола векне хлеба. Поред пункта у кругу Црвеног крста, храна се дистрибуира и у селу Велики Трновац, Новом Насељу и на пункту Салваторе у Бујановцу.

„Осим десет основних артикала, које обезбеђује Влада Републике Србије, ми у Црвеном крсту Бујановац обезбеђујемо још толико артикала, мада већ девет година не добијамо за то потребна средства из буџета локалне самоуправе. Бујановац је једина општина у Србији која финансијски не помаже рад народне кухиње,” нагласио је Лазаревић.

Нису заборављена ни материјално угожена лица у осталим месним заједницама на подручју општине Бујановац, где нема расподеле топлог оброка из народне кухиње Црвеног крста.  

Посредством председника месних заједница, социјално угроженим, самачким и старачким домаћинствима је, крајем прошле и почетком ове године, подељено 800 пакета хране и исто толико пакета са хигијенским средствима.

Током последњих неколико дана, Црвени крст је слао помоћ домаћинствима у снегом завејаним брдско-планинским насељима рубних делова општине Бујановац. 

Извор: Бујановачке и Координационо тело