Архива вести
                   

НАКНАДА ШТЕТЕ ОД ПОПЛАВА ЗА ДЕСЕТАК ДАНА

20. мај 2013.

Председник Координационог тела за општине Бујановац, Прешево и Медвеђу Зоран Станковић најавио је приликом обиласка бујановачког села Левосоје, које је пре два месеца било поплављено, да ће мештани у наредних десет дана моћи да добију накнаду за штету од поплаве.

Станковић је мештанима Левосоја рекао да је Трезору већ дат налог за исплату 7.35 милиона динара општинама Бујановац и Прешево, као и да је око спречавања могућности поплава убудуће на том подручју разговарао са Предузећем за водопривреду, које треба да санира бедем на Моравици када се ниво те реке, који је и даље висок, спусти.

На основу процењене штете општини Бујановац је опредељено 5.1 милион динара, од чега за месну заједницу Левосоје чији су житељи претрпели највеће штете од поплаве, 4.5 милиона динара, док је за санацију штете од поплаве у општини Прешево опредељено 2.3 милиона динара.

За надокнаду штете мештанима Левосоја који су претрпели штету од поплаве општина Бујановац је определила 400.000 динара.

Станковић је разговарао и са председником општине Бујановац Нагипом Арифијем о решавању економских проблема и политичким захтевима албанских лидера политичких партија са југа Србије.

"Разговарали смо о ономе што је започето на Сајму привредних потенцијала у Београду у решавању економских проблема за ове три општине, о функционисању привредних субјеката у региону, пре свега, “Гумопластике”, која је одлуком Привредног суда из Лесковца изашла из стечаја", рекао је Станковић после састанка.

Додао је да су разговарали и о осталим предузећима у тој општини која су у стечају, како би им се помогло да поново буду у функцији и повећају број запослених.

Станковић је рекао да су захтеви за решавање проблема у ове три општине упућени и другим надлежним органима како би помогли да се повећа економски потенцијал општине, отворе нова радна места и доведу инвеститори на подручје ове три општине.

Арифи је обавестио Станковића о Сајму привреде и пољопривреде, који ће у Бујановцу бити организован од 27. до 29. маја у сарадњи те и општина Прешево и Медвеђа, као и Регионалног центра за Јабланички и Пчињиски округ.

Упознајући га са економском ситуацијом и проблемима у тој општини, Арифи је захвалио Координационом телу на 60 милиона динара бесповратне помоћи намењене развоју малих и средњих предузећа и пољопривредних задруга у општинама на југу Србије.

Подсетио је да је за општину Бујановац опредељено 25,5 милиона динара бесповратних средстава.

Арифи је захвалио и на средствима у износу од девет милиона динара, која ће бити уложена у санацију инфраструктуре, као и на пет милиона динара намењених санацији кућа мештана у селима у тој општини, које су уништене током поплава у фебруару ове године.

У Бујановцу ће од 27. до 29. маја бити одржан Сајам пољопривредних и привредних потенцијала три општине на југу Србије, који ће окупити привреднике из Србије, Македоније, Албаније и са КиМ.

Извор: РТС