Архива вести
                   

НАЈВЕЋА ЛЕТЊА АКЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ НА ЈУГУ СРБИЈЕ

12. август 2014.

Бујановац - Лети се обично смање залихе крви, због чега се одлажу операције пацијената. У Србији је дневно потребно хиљаду јединица крви, а болници у Врању око 15. У случају ванредних ситуација потрено је и дупло више крви.

Из тог разлога се у селу Раковац, које се налази у општини Бујановац, традиционално сваког лета организује највећа акција добровољног давања крви на југу Србије.

У последњој акцији добровољног давања крви прикупљено је око 120 јединица крви. Даваоци су били радници Биводе, Телекома, Полицијске управе у Врању, војници, волонтери Црвеног крста у Бујановцу, али и сами мештани.

Др Милан Живковић, лекар ВМА, је овим поводом рекао: „Увек је у летњим месецима проблем, али ми се сналазимо, решавамо га, тако да конкретно немамо потешкоћа са збрињавањем, лечењем и оперативним програмом“.

Акцију добровољног давања крви Бивода, у сарадњи са другим компанијама, полицијом и Војском, организује шести пут. До сада је у тим акцијама прикупљено више од 300 јединица крви.

Дејан Илић, директор Биводе, је поводом акције добровољног давања крви изјавио: „Сваке године имамо повећани број давалаца. Што значи да људи желе да помогну, да дају крв, да спасу живот некоме, само их треба анимирати“.

Предраг Станковић, из Телекомовог  Удружења „Од срца",  је изјавио да то

удружење покрива целу терторију Србије, као и да је највише јединица крви прикупљено баш на југу Србије.“

У Служби за трансфузију крви у Врању  кажу да има довољно свих јединица крви свих крвних група, да неочекују несташице, јер се управо у оваквим акцијама континуирано прикупља крв. Овакве акције се организују више пута годишње, понекад чак и два пута месечно.

Извор: РТС1 и Координационо тело