Архива вести
                   

НАЈЕЗДА ГУБАРА У ЈАБЛАНИЧКОМ ОКРУГУ

1. април 2014.

Лесковац - На подручју Јабланичког округа права најезда губара регистрована је на око 18. 272 хектара шуме, 7.408 у приватним и 10.863 хектара у државним шумама, упозорава Биљана Миленковић, која је у Шумском газдинству „Шума“ у Лесковцу задужена за заштиту шума.

Инжењери шумарства су на терену идентификовали нападе губара у шумама на подручју Лесковца, Лебана, Бојника, Медвеђе и Власотинца.

„На територији  Јабланичког округа механичко сузбијање губара спроводи се од половине јануара и извршено је на око 4. 000 хектара у државним шумама, и то у шумским управама Вучје, Лебане, Предејане и Власотинце. Чишћење губара смо вршили сопственом радном снагом, ангажовањем радника ШГ “Шума“ Лесковац“, додала је она.

Паралелно са чишћењем у државним шумама, вршимо уништавање губаревих легала и у приватним шумама, посебно тамо где се оне граниче са државним шумама, додала је Миленковић.

Она упозорава да је овај третман неопходно урадити до краја марта, зато што се након тога из јајних легала испиљују гусенице, које у потрази за храном почињу да праве велике штете.

„Јавно предузеће „Србијашуме“, као корисник државних шума, је у обавези да у шумама у којима газдује изврши сузбијање губаревих легала механичким путем до краја марта. О спроведеним мерама на сваких петнаест дана обавештавамо републичког шумарског инспектора, који излази на терен, присуствује спаљивању губаревих легала и након тога сачињава записник. Када су у питању приватне шуме, власници шума су у обавези да у складу са упутствима стручних радника ЈП „Србијашуме“сами  врше механичко сузбијање губара“, изјавила је Миленковић.

Она апелује на „све власнике шума да приступе чишћењу губаревих легала у својим шумама, јер само заједничким ангажовањем можемо да спречимо, односно смањимо штете које губар наноси“.

Извор: Југпрес и Координационо тело