Архива вести
                   

НАЈБОЉИ ЂАЦИ ИЗ ПРЕШЕВА, БУЈАНОВЦА И МЕДВЕЂЕ У БЕОГРАДУ

27. јун 2019.

Београд – Најбољи ученици шестог разреда основних школа из Бујановца, Прешева и Медвеђе, њих 142, за успех у школи награђени су дводневном посетом Београду. Пловили су Дунавом, обишли Калемегдан, Зоолошки врт и враћају се кући с пуно утисака.

Много тога су у престоници видели, али најјачи утисак им је оставила пловидба београдским рекама која је била и својеврстан час историје.

"Први пут сам у Београду и први пут пловим, много је лепо, много ми се допада и надам се да ћу опет доћи", каже Сања Серафимовић.

Бојану Филиповићу из Медвеђе највише се допао Калемегдан.

"С другарима смо дошли у Београд да посетим овај историјски град, овај град је оставио на мене лепе утиске с лепом природом. Желим да поново дођем", каже Урим Муслиу.

Већина ђака први пут је у Београду.

"Надам се да ће ово прерасти у једну традицију и да ће сви добри ученици имати прилику да упознају Београд и ову нашу лепу земљу", рекао је  Зоран Станковић, председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа.

Андреа Орицио, шеф мисије ОЕБС-а у Србији каже да често путује на југ Србије и до сада је био у већини школа из којих су ови ђаци.

"Сматрам да је једна велика вредност путовање и да се најмлађи сретну, размене и скуства и разговарају", рекао је Орицио.

"Ово је једна прилика не само да виде Београд већ и да боље разумеју многе ствари, да се више друже и да пошаљемо поруку – заједно можемо све", рекла је Весна Недељковић из Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Ова деца су најбољи ђаци у њиховим школама. Избарали су прави пут, кажу у ЕУ и обећавају подршку.

"ЕУ у сарадњи са Србијом је направила кораке ка развоју земље у погледу образовања, запошљавања, изградње путева. Када порастете, ви ћете имати корист од свега тога. Образовање је кључна тачка у развоју младих широм света. Са републичким институцијама и са предстваницима на локалу – у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи, чинимо све како би вама било боље", рекао је Сем Фабрици, шеф Делегације ЕУ у Србији.

На овом путовању научили су и понешто што нису знали о престоници, упознали нове другаре, видели знаменитости које су до сада гледали само на телевизији.

Видео можете да погледате на линку http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/3570777/najbolji-djaci-iz-preseva-bujanovca-i-medvedje-u-beogradu.html

Извор: РТС и Координационо тело