Архива вести
                   

НАЈАВА ПРВОГ САЈМА ИНВЕСТИЦИОНИХ ПОТЕНЦИЈАЛА ОПШТИНА ПРЕШЕВО, БУЈАНОВАЦ И МЕДВЕЂА

9. април 2013.

Служба Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа 25. априла организује први Сајам инвестиционих потенцијала општина Прешево, Бујановац и Медвеђа. Догађај су најавили председник Координационог тела професор Зоран Станковић, амбасадор Сједињених Америчких Држава Мајкл Кирби и потпредседница Привредне коморе Србије Видосава Џагић.

Сајам ће окупити привредне субјекте из три општине и инвеститоре из земље и иностранства у циљу представљања привредних могућности овог дела земље. Три општине југа Србије представиће 22 фирме и то по осам из Бујановца и Прешева и шест из Медвеђе. Представницима предузетника из ових општина биће омогућено да у директним разговорима са потенцијалним партнерима утврде могуће видове сарадње. 

„Економска ситуација у овим општинама  веома је тешка, а проценат незапослених највећи је у Републици Србији“, рекао је професор Станковић.

„Постоје економски потенцијали и сада је на нама да заједно са инвеститорима  из земље и иностранства покушамо да активирамо и искористимо те могућности“, додао је Станковић. 

Председник Координационог тела рекао је на који начин ће привредни субјекти моћи да се представе потенцијалним партнерима. Поред округлог стола на којем ће учествовати представници Министарства финансија и привреде, Министарства регионалног развоја и локалне самоуправе и директорка УСАИД-а Сузан Фриц, а биће организовани и директни састанци на којима ће привредници са југа разговарати са инвеститорима.

Служба Координационог тела је 2012. године дала бесповратних 40 милиона динара привредницима из три општине, што је резултирало повећањем броја нових радних места. Ове године Служба је определила 60 милиона динара за субвенције привредним субјектима из Прешева, Бујановца и Медвеђе.

„Улагање у овај део земље подразумева и политичку стабилност. Очекујемо да ћемо у наредном периоду имати и друге активности које ће допринети свеукупном побољшању квалитета живота свих грађана који живе на том простору“, закључио је Станковић.

Амбасадор Мајкл Кирби рекао је да ће Сједињене Америчке Државе наставити да пружају подршку овом делу земље како би се што боље искористили његови потенцијали, а то су како је амбасадор истакао, млади људи и близина Коридора 10.

„САД подржава економски развој Србије у целини, посебно југа земље“, додао је амбасадор.

Сајам инвестиционих потенцијала Служба Координационог тела организује у сарадњи са Привредном комором Србије. Ову активност подржавају амбасада Сједињених Америчких Држава и Делегација Европске уније у Републици Србији.

Извор: Служба Координационог тела