Архива вести
                   

НАЦИОНАЛНИ ТИМ ЗА ПРЕПОРОД СЕЛА: ВРЕДИ УЛАГАТИ У ЖИВИНАРСКЕ ФАРМЕ

5. јун 2020.

Београд - Национални тим за препород села Србије позвао је повратнике и све друге заинтересоване грађане да улажу у живинарство, оснивају пољопривредна газдинства и да се удружују у специјализоване живинарске задруге.

Копредседник Националног тима за препород села Србије, министар Милан Кркобабић ,поручује да  улагање у живинарство може да буде исплативо.

Основна предност живинарске производње је у томе што се релативно брзо успоставља, са једнодневним грлима или набавком формираних носиља, и може се организовати по потреби.

Министар Кркобабић посебно наглашава да у живинарству можемо да повећамо производњу и смањимо увоз само ако се произвођачи живинског меса и јаја удруже.

„Међусобно удруживање произвођача у специјализоване живинарске задруге, а поготово произвођача и прерађивача, даје праве одговоре на све савремене економске изазове, а тако је и у живинарској производњи", казао је министар.

Економску егзистенцију својих чланова, пољопривредно газдинство може да обезбеди и производњом јаја, за шта је неопходно 5.000-10.000 носиља.

Препоручује се набавка 18-то недељних носиља, чија је цена око пет евра по грлу.

Враћање уложених средстава је могуће крајем друге и у току треће производне године, односно сезоне, истичу стручњаци.

Поред основних услова за гајење живине, неопходно је поседовање основног стручног знања, које се може обезбедити стручним консалтингом и саветовањима, као и набавком стручне литературе и технолошких упутстава.

За све заинтересоване биће организоване стручне посете успешним живинарским фармама.

Живинарске задруге ће моћи да конкуришу за подстицајна средства у оквиру пројекта обнове задругарства „500 задруга у 500 села".

Извор: РТВ и Координационо тело