Архива вести
                   

НАЦИОНАЛНИ СОС БРОЈ ЗА ЖЕНЕ СА ИСКУСТВОМ НАСИЉА JE 0800-222-033

3. децембар 2019.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић је присуствовао свечаном покретању шестог националног СОС броја за жене са искуством насиља. 

Министар Ђорђевић је том приликом изјавио да иза тог СОС броја стоји Република Србија, као и да су свих осам особа које одговарају на позиве жена са искуством насиља обучене и лиценциране, како би дале најбољу могућу подршку и савете жртвама насиља.

„Интелигентна национална СОС линија учиће из свакодневневних дешавања и тако ће унапређивати свој рад, да би пружала најбољу подршку и савет, као одговор онима који се јављају. Линија ће радити 24 сата свих 365 дана у години и верујем да ће запослени успети да одговоре на све оно што их овде очекује“, рекао је министар Ђорђевић.

Министар Ђорђевић је напоменуо и да ће се сви разговори на СОС линији снимати, због спречавања било које врсте злоупотребе, због евиденције, али и да би се пратио рад запослених, који свој посао морају да обављају одговорно. Он је истакао и да ће се СОС линија финансирати из буџета Града Београда и делом из Министарства.

„Верујем да ћемо моћи, након измене Закона о социјалној заштити, директно да финансирамо СОС линију. Циљ је да овакви и слични пројекти, буду финансирани од стране државе и да имају могућност добијања више новца, који би искористили за унапређење њиховог рада“, рекао је министар Ђорђевић и истакао да и држава и друштво морају да раде заједно да се проблем насиља искорени, а најбољи пут ка томе су разговор, дијалог и образовање.

Помоћник министра Ђорђевића, Сузана Мишић, задужена за вођење и управљање сектора за бригу о породици и социјалној заштиту рекла је да број СОС линије 0800222003 није само кол центар и да је намењен свим грађанима Републике Србије.

„Приликом позива процењују се капацитети, снаге и ризици за особу која зове, успоставља се систем подршке, који траје све док је жртви насиља потребна, односно особе које позивају добијају пуну подршку државе, до затварања поступка и изласка из кризне ситуације у којој се жртва налази. СОС број је и превентива, јер свако ко почини насиље, мора да зна да излазимо на терен истог тренутка када примимо позив и да се читав поступак процесуира“ рекла је помоћница министра Мишић.

Државна секретарка, Стана Божовић истакла је да је политика Владе Србије нулта толеранција према насиљу и сваком облику дискриминанције, као и да је отварање овог телефона, једна од најважнијих компоненти Истанбулске конвенције и Конвенције Савета Европе, конвенције за спречавање насиља и борбе против насиља, конвенције која је у Србији ступила на снагу у августу 2014. године.

Извор: Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Координационо тело