Архива вести
                   

НА ЈУГУ СРБИЈЕ ВЕЋА ПРОИЗВОДЊА АЛИ И НЕЗАПОСЛЕНОСТ

10. децембар 2014.

Индустријска производња на југу Србије у првих десет месеци ове године већа је за 3,3 посто, што је прилично охрабрујући податак када се има у виду да је индустријска производња на нивоу Србије ове године нижа за чак 6,3 посто.

Вишегодишњу лошу привредну слику југа Србије поправља и чињеница да је остварен и спољнотрговински суфицит од 69 милиона долара, што значи да се боље радило, више извозило и мање увозило.  Међутим, такве резултате не прате и боље зараде, које су у односу на републички просек ниже за преко 13 хиљада динара, а повећао се и број незапослених којих је, у Јабланичком округу, близу 35 хиљада.

То су само неки од података који су саопштени на седници Скупштине Регионалне привредне коморе (РПК) у Лесковцу.

Слађана Бацковић, директорка Фонда за развој Србије, рекла је да су привредници Јабланичког и Пчичњског округа ове године показали веће интересовање за кредите Фонда него привредници других округа што, како је рекла, показује да је привредна активност у та два округа нешто живахнија. Она је најавила да су у програму Фонда за следећу годину предвиђени дужи рокови отплате за инвестиционе кредите и кредите за трајна обртна средства, а предвиђени су и нешто повољнији услови за мала и средња предузећа и предузетнике.

Седници Скупштине РПК Лесковац присуствовао је амбасадор Алжира, Абдел Кадер Месдоуа, коме је уручено посебно признање за подршку и помоћ у успостављању привредних веза између Алжира и десетак земаља Африке и Блиског Истока са привредницима југа Србије.

 Извор: Југмедиа и Координационо тело