Архива вести
                   

На југу Србије нови пожари

9. август 2012.

Начелник Одељења за ванредне ситуације, Дракча Станојковић, изјавио је да је јуче ујутро ватра поново захватила "околину српских села Свињиште и Љаник, пет до седам километара источно од Прешева, уз границу са Македонијом, као и прилаз албанског села Ораовица, на километар северно од Прешева".

У селима Свињиште и Љаник има двадесетак кућа у којима живи стотинак становника, а у Ораовици, у око 700 домаћинстава живи више од 3.700 становника и сви су безбедни, рекли су у Одељењу за ванредне ситуације.

"Становништво и њихова имовина на свим локацијама апсолутно су безбедни. Јуче, међутим, у Братоселцу нисмо успели да заштитимо један електрични стуб и растиње на сеоском гробљу, али смо уз помоћ мештана сачували капелу“, каже начелник Станојковић.

Он је рекао да је јуче и данас, на гашењу ватре у селима Биљача, Братоселце, Турија и Карадник у општини Бујановац и Рељан, Свињиште, Љаник, Буштрање и Ораовица у Прешеву ангажовано десетак ватрогасних екипа из Врања, Бујановца, Прешева, Владициног Хана и Сурдулице.

У овим селима током викенда и последња три дана локализовано је 20 већих или мањих пожара. Изгорели су углавном борова и багремова шума и ниско растиње.