Архива вести
                   

НА ЈУГОИСТОКУ СРБИЈЕ ЖИВИ НАЈСТАРИЈЕ СТАНОВНИШТВО

21. септембар 2020.

Прешево - Прешево је једна од ретких општина у Србији у којој се бележи позитиван природни прираштај.

По стопи природног прираштаја, високо на листи се котира и неколико београдских општина, али оне популациони раст заснивају на приливу становништва, а не на рађању, пишу Новости.

Поред београдских општина, дужу листу суграђана у 2019. години забележило је и Прешево, Нови Сад ,као и Нови Пазар, Тутин и општина Чајетина.

Оно што забрињава је чињеница да је списак људи у Србији са крштеницом старијом од пет деценија све дужи.

Анализа Републичког завода за статистику показује да када говоримо о општинама са најизраженијим старењем, видимо да су то најчешће оне из јужне и источне Србије, или општине које се налазе у близини великих регионалних центара, што је олакшало емиграцију младих.

„Разлози за то су вишедеценијске ниске репродуктивне норме и исељавање младог становништва из мањих у веће градове или емиграција у иностранство, које је са собом "односило" и фертилни и радни потенцијал“, кажу у Републичком заводу за статистику.

Са друге стране, позитиван тренд који је приметан је да је у 2019. стопа укупног фертилитета, односно број деце по жени, први пут после 15 година већа од 1,5 - истичу у Заводу.

 Извор: ОК Радио, Вечерње новости и Координационо тело