Архива вести
                   

МУЗИКОЛОШКИ ИНСТИТУТ САНУ ОБАВИО ИСТРАЖИВАЊЕ О ГУСЛАРИМА У МЕДВЕЂИ И ЛЕСКОВЦУ

19. новембар 2019.

Медвеђа – Виши научни сарадници докторка Данка Лајић Михајловић са Музиколошког института САНУ и докторка Смиљана Ђорђевић Белић са Института за књижевност и уметност, обављале су истраживања у оквиру пројекта Заштита певања уз гусле између „центра“ и „периферије“, на подручју општина Медвеђа и Лесковац.

Пројекат реализује Музиколошки институт Српске академије наука и уметности (САНУ), који је подржан од стране Министарства за културу и информисање уз сарадњу са Културним центром општине Медвеђа, Туристичком организацијом, локалном самоуправом и удружењем гуслара.

У циљу прикупљања информација о савременом стању традиције певања уз гусле разговарано је са више гуслара различитих генерација, од најискуснијих до полазника недавно основане школе за младе гусларе, а разговори су обављани у Сијаринској Бањи, Петриљу и Лесковцу.

Осим општих истраживачких питања пажња је поклоњена проблемима са којима се гуслари срећу, рецепцији певања уз гусле у савременим околностима, као и начинима неговања гусларског подмлатка на овом подручју.

Очекује се да резултати обављених истраживања допринесу даљем развоју стратегија за очување певања уз гусле као културне праксе која је 2018. године уписана на УНЕСКО-ву Репрезентативну листу елеманта нематеријалног културног наслеђа човечанства.

Извор: Југмедиа и Координационо тело