Архива вести
                   

МУСЛИЈУ НИЈЕ ИЗНАД ЗАКОНА

16. октобар 2017.

Београд – Коментаришући изјаву председника Националног савета албанске националне мањине Јонуза Муслијуа да „прешевска долина” треба да се уједини са Косовом и Метохијим по угледу на Каталонију, Зоран Станковић, председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу, је изјавио:

„Председник Националног савета Албанаца користи реторику која иритира грађане, али по кривичном законодавству то не представља кривично дело. Ништа ново од Јонуза Муслијуа, који користи сваку прилику да својим непримереним иступима доспе на насловне стране наших новина. Ни међународна заједница ни Албанци са тог простора не верују да су такви сценарији могући.”

На основу сазнања на терену, Зоран Станковић оцењује да многи Албанци мисле да им оваквим иступима Муслију само наноси штету јер уноси вештачку напетост међу становништвом.

„Одговорно тврдим да у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа нема никаквих међуетничких тензија нити прича на тему коју Муслију форсира, осим оних који мисле као он, а њих је мало. Иако он у својим обраћањима користи тешку реторику која иритира грађане, она по кривичном законодавству Републике Србије није инкриминисана и не представља кривично дело. Као један од политичких лидера Албанаца, он оваква обраћања користи за стицање поена код малобројних истомишљеника. Иако би вероватно волео да буде изван закона, он то није, јер свако, па и он, мора да поштује Устав и законе Републике Србије”, истакао је председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу.

Како каже, Муслију је председник Националног савета Албанаца и председник СО Бујановац и требало би за плате које прима из буџета Републике Србије да се бави оним за шта је плаћен.

„За три године, колико је председник Националног савета, није предложио увођење ниједног уџбеника на албанском за децу која уче на том језику”, напомиње Станковић.

Станковић је апеловао на све државне функционере, медије и јавност да у својим обраћањима на тему југа централне Србије или Пчињског округа не користе назив „прешевска долина“ и „источно Косово и Метохија’”, и додао да су те називе  смислили албански лидери, користећи га у политичке сврхе.

Извор: Политика и Координационо тело