Архива вести
                   

МУЛТИКУЛТУРАЛНОСТ – БУДУЋНОСТ СТАНОВНИКА БУЈАНОВЦА

10. новембар 2021.

Бујановац – Београд -  "Мултикултуралност – будућност заједништва" назив је пројекта који је у Бујановцу ових дана окупио средњошколце из српске, албанске и ромске заједнице, са циљем превазилажења препрека које прате заједнички живот у мултикултуралној средини.

Богдан Матић, ученик четвртог разреда Стручне школе "Свети Сава" у Бујановцу који је осмислио и реализовао пројекат, казао је да је двадесет младих људи имало прилику да науче шта је заправо интеркултуралност, како да је покрену у својој локалној заједници и да кажу шта су препреке за успостављање мултикултуралности.

"На крају, после целокупног предавања и презентације ја сам био пун позитивних искустава јер су млади препознали да је нама баш потребна интеркултуралност, да нам је потребно да заједно живимо. Односно, ми већ заједно живимо али да заједно радимо и стварамо и да на тај начин и своју каријеру градимо на један другачији начин и да будемо пример свима у овој држави како можемо фантастично функционисати без дискриминације",рекао је Матић.

Матић, који је у Бујановцу познат по свом активизму и визији да сви људи са простора наше државе треба да живе и раде заједно, казао је да планира да у скорије време организује и интеркултурални камп и интеркултурални дан или дан култура.

Његова идеја је да том приликом млади представе све оно што је највредније из заједница из којих долазе и да виде шта је то оно што их повезује.

"Имали смо акције поводом Дана мира где смо заједно, интеркултурално радили, слали поруке јавности, политичарима и грађанима наше државе и општине, да не стају нама на пут, да нас не оптерећују политичким изјавама и да не ремете наш мир", истиче Матић.

Средњошколац Андрија Дабетић, казао је да су учесници пројекта увидели да имају слична мишљења о многим стварима и показали жељу да заједнички живе и раде.

"Мислим да је највећа што људи имају предрасуде, што са наше стране, што са њихове. Мислим да ми треба да се сложимо, ујединимо и живимо заједно", рекао је Дабетић.

Пројекат "Мултикултуралност – будућност заједништва" млади бујановчани реализовали су у просторијама Организације за европску безбедност и сарадњу, уз подршку Кампа младих лидера и организације Грађанске иницијативе.

Извор: Бета, Координационо тело