Архива вести
                   

МЛАДИ САЊАЈУ ПОСАО У ДРЖАВНИМ ФИРМАМА

18. јули 2014.

Бујановац - Приватно предузетништво је шанса за младе, али они прижељкују посао у државним фирмама, где посла нема. У Бујановцу је незапослено око 4.800 људи.

Завршена је школска година. Млади Срби, Роми и Албанци слободно време проводе у центру Бујановца. Ту се друже и размењују искуства. Кафићи су им, кажу, једина места за излазак.

„Излазимо по кафићима, играмо фудбал са другарима, имам другове и Србе и Роме, дружимо се на фејзбуку", каже Шефет Амиди из Великог Трновца.

„Осим по кафићима, нема где да се изађе, а и кафић је само један српски", каже Милан Стојановић из Левосоја код Бујановца.

„Ту код Дома културе се забављамо, има музике, а дружимо се и са Србима и са Албанцима, никада није било проблема", каже Игор из Бујановца.

Без обзира на разлике, културу, језик, обичаје, муче их исти проблеми, недостатак посла, културних садржаја и клубова.

„Недостаје нам позориште, биоскоп, клубови за младе. Тога у другим градовима има, овде не", каже Бојана Матић из Бујановца.

Љоран Мемети из Ослара код Бујановца додаје да им недостаје базен да се купају са другарима.

Незапосленост и миграције су највећи проблеми. Млади Роми и Албанци  из Бујановца одлазе најчешће у иностранство, а Срби у Београд и Ниш.

„Због посла одлазе у иностранство, јер овде га нема", каже Душан Ивановски из Левосоја код Бујановца. „Завршићу средњу школу, а онда вишу у Београду и тамо ћу се запослити", каже Анђела Михајловић из Бујановца.  
„Млади Роми живе лоше, нема посла, а ни пара за школовање", додаје Љубиша из Бујановца.

Да би помогла младима и зауставила исељавање, Канцеларија за младе организује курсеве, обуке и реализује пројекте.

Војца Алију, координатор Канцеларије за младе у Бујановцу, каже да млади имају где да изађу, јер када је лепо време центар Бујановца и кафићи су пуни, али нема посла за њих.

„Највише им недостаје то и културни садржаји", додаје он.

Спортска хала има око 500 регистрованих чланова , који се баве различитим спортовима, који укључују одбојку, кошарку, фудбал и стони тенис.  

Извор: РТС и Координационо тело