Архива вести
                   

МЛАДИ: ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ НА ТРЕНИНГУ МЕДИЈСКЕ И ДИГИТАЛНЕ ПИСМЕНОСТИ (РОК: 6. СЕПТЕМБАР 2019)

26. август 2019.

Пословно удружење асоцијације локалних и независних медија Локал прес позива младе особе, активисте и омладинске раднике да се пријаве за учешће на тренингу „МЛАДИ” који ће се бавити медијском и дигиталном писменошћу. Локал прес жели да унапреди вештине критичког разумевања медијских садржаја младих, као и њиховог тражења информација, производње (мулти)медијских садржаја и вођења онлине и оффлине кампања. Учеснике тренинга желе да оснаже и да раде са другим младим људима кроз вршњачке радионице и тиме међу својим вршњацима промовишу активно грађанско учешће младих. Сви учесници ће добити подршку ментора да и у пракси унапреде знање стечено на тренингу.

Интернет и онлине медији створили су простор за изражавање мишљења, грађанско новинарство, онлине активизам и промоцију демократије и активног грађанства. Демократско друштво чине информисани грађани и грађанке који доносе информисане одлуке, а млади су у том процесу нарочито важни.

Четвородневни тренинг, који ће бити одржан између 19. и 22. септембра 2019. године у Краљеву, оснажиће вештине читања, разумевања и производње медијских садржаја. Обука, која је прва од три тренинга, је конципирана као тренинг за омладинске едукаторе, па ће учесници бити обучени и како да стечено знање ефикасно пренесу на друге младе људе. Учесници тренинга имаће прилику и да стечено знање одмах примене на обуци и дају сугестије и смернице за побољшање комуникације младих, удружења младих и за младе и медија.

Позив је отворен за 16 младих, активиста и омладинских радника који желе да боље разумеју медије, као и да производе медијске садржаје како би своје мишљење поделили са другим младим људима. Од учесника се очекује да након тренинга спроведу једну активност зависно од личних интересовања: напишу блог о тренингу или некој од тема које су обрађене на тренингу, ураде радионицу на тему медијске писмености у својој локалној средини; реализују мини онлине или оффлине кампању, флесх моб и друго. Учесници ће имати менторску подршку за реализацију ових активности. Током тренинга ће бити одабрани и учесници који ће бити припремљени за имплементацију радионица у школама, за шта је такође предвиђена менторска подршка, као и хонорар.

Тренинг је део пројекта МЛАДИ а финансира га Делегације Европске Уније у Србији.

У оквиру пројекта су планирана три тренинга за омладинске активисте, па ће тренинг проћи укупно 50 младих људи.  У оквиру пројекта ће бити објављен и позив за доделу под-грантова за омладинске организације које желе да унапреде своје знање спровођења онлине и оффлине кампања кроз менторску (програмску) и финансијску подршку. Три тенинга су замишљена као прва, припремна, фаза која ће заинтересованим активистима и представницима омладинских организација помоћи да конципирају кампање којим ће касније аплицирати за подршку.

Апликациони формулар је доступан на http://localpress.org.rs/projektnevesti/mladi-poziv-za-ucesce-na-treningu/ ,  а пријаве трају до  6. септембра 2019.  Своје пријаве можете послати на  konkurs@localpress.org.rs, а за све додатне информације можете се обратити на исти мејл и телефоном на 034/362 871, радним данима од 9 до 17 часова.

Одабрани учесници ће бити обавештени до 10. септембра. Агенда тренинга ће бити накнадно достављена учесницима.

Учешће на тренингу је бесплатно, а све трошкове, укључујући превоз, смештај и храну током трајања тренинга, покривају организатори.

Извор: Локал прес и Координационо тело