Архива вести
                   

МЛАДИ АЛБАНЦИ МАСОВНО УЧЕ СРПСКИ ЈЕЗИК

19. новембар 2012.

Новина: Политика / Млади Албанци са југа Србије све масовније уче српски језик, а доказ за то је број полазника албанске националности који су се пријавили за упис у школу  српског језика коју организује први пут Служба Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа. Школа ће имати 310 полазника који ће бесплатно током седам месеци, два пута недељно, уз професоре српског језика, унапредити знање и стећи сертификовану диплому.

Директора Службе Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, Данијела Ненадић, каже да припадници албанске националне мањине желе да што боље науче српски језик, како би несметано могли да се образују, нађу посао и лакше се интегришу у друштвени живот Србије. Школа би требало да почне са радом за три недеље у Бујановцу и Прешеву у просторијама основних школа. Часови ће се бити организовани два пута недељно, суботом и недељом, у току седам  месеци. Наставу ће држати професори српског језика из Школе страних језика из  Ниша, уз по два асистента из Прешева и Бујановца, који су припадници албанске заједнице.  Школа ће бити бесплатна, полазници ће добити бесплатан уџбеник и сертификовану  диплому.

“Служба Координационог тела знала је да ће бити велики одзив људи који живе на овом простору, јер је пракса показала да су млади веома заинтересовани за учење српског језика. Нисмо изненађени бројем пријављених, али број од 400 заинтересованих говори о поверењу које млади људи имају у пројекте и намере

Координационог тела. До сада смо организовали курсеве српског језика за студенте Економског факултета у Бујановцу, стипендисте студенте Новосадског  универзитета, а подржавани су и пројекти курсева српског језика невладиних организација из Прешева и Бујановца на конкурсима ове службе. Курсеве српског  језика до сада је похађало више од 300 полазника, а број заинтересованих увек је био знатно већи, од планираног”, наглашава Ненадић.   

Она указује да је амбасада Велике Британије донатор средстава за организацију школе српског језика. За ову намену, Британци су дали 38.220 фунти, а план је био да се у школу упише 160 полазника, по 80 из Прешева и Бујановца. Пројекат  је осмишљен тако да полазници у седам месеци, зависно од нивоа знања који су  показали приликом тестирања, похађају почетни 1 и 2 и средњи 1 и 2 ниво  српског језика. Међутим, пријавило се 400 заинтересованих, различите старосне доби. Како је пројектом старосна граница била од 15 до 30 година, пријавило се  и веома много старијих особа, заитересованих да уче српски језик.

“На полагање теста дошло је 310 кандидата и већина је показала знање на  нивоу почетног. У контакту са британском амбасадом предложили смо да би било добро да сви тестирани прођу школу српског језика, што су они прихватили и  одобрили додатну донацију”,изјавила је директорка Координационог тела.

Један од асистената у пројекту „Школа српског језика”, Албанац Фидан Фејзули, истиче да је велико интересовање за учење српског језика лепа вест.  Објашњавајући разлоге за тако велико интересовање код младих Албанаца, Фидан  набраја више разлога:

“Један је студирање на Универзитету у Новом Саду, пошто Координационо тело већ другу годину заредом финансира студије младих из општине Прешева и Бујановца да  студирају на новосадским факултетима. И студенти који студирају на Економском факултету у Бујановцу, али и они који намеравају да се упишу, знају да ће им  бити лакше да студирају ако знају српски језик, пошто се настава одвија на  српском и на албанском језику. Разлог може бити и Програм стажирања за младе припаднике националних мањина у државним институцијама, пошто је један од  услова и познавање српског језика”,  указује Фејзули.