Архива вести
                   

МЛАДИ АЛБАНЦИ И СРБИ КАО ПРИМЕР СТАРИЈИМА У БУЈАНОВЦУ

20. децембар 2021.

Бујановац – Београд -  Млади бујановачки средњошколци, Бљендина Хисени и Богдан Матић, ученици четвртог разреда школа “Сезаи Сурои” и “Свети Сава”, активисти и председници ђачког парламента, пример су међусобне добре сарадње, поштовања различитости и превазилажења стереотипа који прате мултиетничку заједницу.

“Ученици две школе сарађују од почетка школске године. Најпре је та сарадње кренула преко невладиних организација, да би данас била проширена кроз формалну институцију какав је ђачки парламент. И није само пука прича о сарадњи, већ је заиста подигнута на један већи ниво. У прилог томе говори и низ акција заједнички организованих и реализованих”, каже Богдан Матић.

Њихове заједничке активности су све бројније, додају Богдан и Бљендина.

“ До сада имамо велики број успешно реализованих школских пројеката, уз подршку наших професора и као школа смо увек били и јесмо, не само за сарадњу са „Светосавцим“а већ и са другим школама. “Та порука за Дан мира била је иницијатива наше две школе. Кроз ту активност акценат је стављен на решавање проблема на начин међусобне сарадње, разговором, без мржње, или било чега другог на штету омладине”, истиче Бљендина.

Почев од организовања разних хуманитарних акција, преко пројеката у оквиру Групе 484, до интеркултуралности, јавног заговарања и дебатовања.

Вероватно најважнија заједничка активност за њих јесте Дан мира и порука коју су успели да пошаљу целокупној локалној заједници.

 “Ако ми, ученици, сарађујемо и разумемо се, не видим разлог зашто политичари или појединци не би учили од нас и превазишли разлике и терете прошлости. У 21. веку је недопустиво да будемо отуђени. Као део локалне заједнице упућени смо једни на друге, и само заједничким радом и деловањем, можемо да учинимо нашу заједницу добром”, додаје Богдан.

Кажу да би политичари могли бити умеренији у својим изјавама, да не ремете мир у Бујановцу већ да негују једно јединство и сарадњу на свим нивоима власти.

Обоје се слажу у једном-ђачки парламент је зближио ученике двеју школа, учествују у разним  ванпарламентарним активностима, а њихово дружење и сарадња ће бити настављени и касније, по завршетку школе.

Ученички парламент је први ниво демократије, а основни циљ је да заступа права ученика, да их зближи, да се спречи било какав вид дискриминације и да мења ствари на боље не само унутар школе већ и у широј заједници.

Aктивизам и залагање младих људи и ученика ових двеју школа кроз рад ђачког парламента и шире, враћа наду и показује добар начин превазилажења свих потенцијалних проблема у једној локалној заједници.

Извор: Бујановачке, Координационо тело