Архива вести
                   

МЛАДИ АЛБАНЦИ И СРБИ ЧИСТИЛИ ЈЕЗЕРО И ПОСЛАЛИ ЈАСНУ ПОРУКУ СТАРИЈИМА

10. јун 2019.

Бујановац – Млади Срби и Албанци, ученици бујановачких основних и средњих школа, чистили су у недељу обалу Бујановачког језера, у оквиру пројекта Групе 484  „Наш град – наше школе“, и старијима поручили да се угледају на њих – не само по питању очувања животне средине.

Педесетак ђака учествује у пројекту који има за циљ превазилажење јаза и подељености у Бујановцу, а за још једну заједничку акцију одабрали су чишћење Бујановачког језера.

Раме уз раме, млади Албанци и Срби марљиво су скупљали отпатке по приобаљу, без помоћи старијих суграђана, иако су их позвали да се прикључе акцији.

„Чистили смо и дружили се, сви заједно. Свима нама се свиђа ово место, и зашто га онда не би заједно и средили, да уживамо у њему сви и да наставимо да се дружимо“, рекао је Дијар Идризи из средње школе „Сезаи Сурои“.

Стефан Стошић, ученик школе „Свети Сава“, мисли да не постоји ништа што би могло да раздваја учеснике пројекта из обе заједнице.

„Желим да склапам нова пријатељства и стварно не видим разлог зашто ми не би био пријатељ неко ко је мој вршњак, имамо слична интересовања и размишљања, а само зато што је Албанац. Разлика има, али су апсолутно небитне за наше дружење, важно је каква си особа“, каже Стефан.

„Радили смо заједно доста корисних ствари и тако се зближили“, додала је Анђела Младеновић из ОШ „Вук Караџић“ у Левосоју.

Чишћење Бујановачког језера била је уједно и завршна акција у оквиру пројекта, који би требало да се настави са почетком нове школске године јер, како је рекла Ивана Сератлић из Групе 484, донатори препознају постигнућа у претходне три године.

„Деци се свиђају радионице и заједнички рад, због тога и учествују у оволиком броју. Ова завршна акција би требало да буде први корак ка укључивању одраслих у оно што радимо, јер се тиче свих Бујановчана“, истакла је Сератлић.

Пројекат „Наш град, наше школе“ партнерски реализују Координационо тело за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа и организација „Група 484“, а уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске, Министарства просвете и општине Бујановац.

Извор: Бујановачке и Координацино тело