Архива вести
                   

МИНИСТРИ ПРОСВЕТЕ СРБИЈЕ И АЛБАНИЈЕ О УНАПРЕЂЕЊУ НАСТАВЕ НА АЛБАНСКОМ ЈЕЗИКУ

7. мај 2019.

Бујановaц – Министар просвете, науке и технолошког развоја, Младен Шарчевић састао се у Бујановцу са министарком образовања, спорта и омладине Републике Албаније, Бесом Шахини. Главна тема разговора била је унапређење наставе на албанском језику у основним и средњим школама, за шта су оба министра најавила чвршћу сарадњу у будућности, пре свега око обезбеђивања адекватних уџбеника.

Албанска министарка, Беса Шахини, рекла је да ће министарство образовања из Тиране пружити сву потребну подршку, укључујући и потребне стручњаке за израду уџбеника, да би се у сарадњи са српским министарством просвете обезбедили најквалитетнији уџбеници за албанске основце и средњошколце у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи.

Министарка je оценила да је кроз образовање важно изградити основне вештине које ће бити корисне не само за даље школовање већ и за живот уопште.

"Желимо да наша омладина има добро основно знање, али и о науци и дигиталним компетенцијама како на матерњем тако и на другим језицима", навела је Беса Шахини.

Министар просвете, Младен Шарчевић је, након састанка и разговора са албанском министарком образовања на одељењу Економског факултета из Суботице у Бујановцу, рекао да ће "на адекватном преводу и обезбеђивању уџбеника на албанском језику ускоро радити два тима која ће користити искуства из обе земље, и који ће радити на њиховом превођењу".

Шарчевић је истакао да је на састанку било речи о томе како да се побољшају услови за учење српској мањини у Албанији.

"Тим поводом посетићу Тирану и Скадар, где живи највећи број грађана српске националности. Колико сам упознат, у Албанији је у припреми закон који ће им омогућити да се изјасне на ком језику желе да слушају наставу", рекао је министар.

Министри просвете две државе су након састанка обишли ОШ "Десанка Максимовић" у Биљачи.

Шарчевић је најавио да ће ова школа бити реконструисана и да ће у те радове бити уложено 100 милиона динара.

Првој посети министарке просвете Албаније Бујановцу присуствовао је и амбасадор ове земље у Србији, Иљир Бочка, председник Координационог тела за општине Бујановац, Прешево и Медвеђу, Зоран Станковић, председник општине Бујановац, Шаип Камбери, народни посланик у Скупштини Србије, Фатмир Хасани.

Извор: Н1, Југпресс, Бујановачке, Б92 и Kоординационо тело