Архива вести
                   

МИНИСТАРСТВО ДРЖАВНЕ УПРАВЕ И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ РАСПИСАЛО КОНКУРС ЗА УСПОСТАВЉАЊЕ ЈЕДИНСТВЕНИХ УПРАВНИХ МЕСТА - ИЗДВОЈЕНО 40 МИЛИОНА ДИНАРА (РОК: 1. МАРТ 2021)

23. фебруар 2021.

Министарство државне управе и локалне самоуправе Владе Републике Србије је  саопштило да је определило 40 милиона динара за подршку градовима и општинама који желе да у својим срединама успоставе Јединствено управно место (ЈУМ).

Министарство је расписало јавни позив за пријаву јединица локалне самоуправе и градских општина за добијање подршке приликом успостављања јединствених управних места. Средства су намењена за формирање и опремање ЈУМ и за набавку неопходних техничких средстава.

Циљ овог пројекта, како се наводи у саопштењу, је повећање ефикасности, делотворности и економичности рада, као и поједностављење поступака и процедура, што све омогућава смањење административног оптерећења, уштеде времена и новца, као и функционисање управе као сервиса грађана.

„За ова средства код ресорног министарства могу да се пријаве само они градови и општине који испуњавају критеријуме и предуслове, као што је тај да већ имају успостављене неке електронске сервисе“, додаје се у саопштењу.

Рок за подношење пријава је 10 дана од дана објављивања у Службеном гласнику РС, односно 1. март 2021. године, а захтев за расподелу средстава може се наћи на   http://mduls.gov.rs/saopstenja/javni-poziv-za-prijavu-jedinica-lokalne-samouprave-i-gradskih-opstina-za-dobijanje-podrske-prilikom-uspostavljanja-jedinstvenog-upravnog-mesta-2/?script=lat

Пројекат успостављања ЈУМ покренут је пре три године и до сада их је у Србији отворено 14, и то у Лазаревцу, Шапцу, Житишту, Смедеревској Паланци, Белој Паланци, Сомбору, Крушевцу, Власотинцу, Ужицу, Горњем Милановцу, Рачи, Пироту, Куршумлији и Старој Пазови.

До краја године Јединствено управно место ће добити и грађани Параћина, Тополе и Косјерића, додаје се у саопштењу.

Извор: Министарство државне управе и локалне самоуправе и Координационо тело