Архива вести
                   

МИНИСТАРКА ПОЉОПРИВРЕДЕ СА ПРИВРЕДНИЦИМА ПРЕШЕВА, БУЈАНОВЦА И МЕДВЕЂЕ

16. април 2015.

Министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић и председник Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа Зоран Станковић разговарали су јуче са привредницима и представницима општина Прешево, Бујановац и Медвеђа о поновном покретању производње у некадашњој кланици „Југокоп", раду ветеринарске инспекције и пласману дувана из тог краја.

Министарка Богосављевић Бошковић је изјавила да је са председницима општина Прешево Рагми Мустафом, Бујановца Нагипом Арифијем и представницима општине Медвеђа разговарано и о повећању пољопривредне производње и исплати субвенција.

Министарка је истакла да је било речи и о обнови рада „Југокопа", некада успешној кланици, која је изузетно важна за подручје југа Србије.

„Та кланица је важна зато што узгајивачи товних грла са југа Србије не могу на лак начин да пласирају своје производе на тржиште,“ рекла је она и подсетила да је министар привреде Жељко Сертић, недавно боравећи у овом крају, обећао да ће помоћи.

„Постоје заинтересоване италијанске компаније које би ушле у овај посао и ја сам данас обећала да ћу са своје стране разговарати и са министром Сертићем, мада ћу и овај проблем предочити влади да би смо заједнички помогли поновни почетак рада ове кланице", рекла је Бошковић.

„Та италијанска компанија је заинтересована да изнајми „Југокопову“ кланицу и циљ ресорног министарства и Министарства привреде је да се што пре понуди модел сарадње са Италијанима, што би био стимуланс даљем развој сточарства на овом подручју, које је изванредно за узгој свих врста домаћих животиња, крава, оваца и коза,“ рекла је она.

Током разговора са представницима локалних самоуправаса  југа Србије било је речи и о другим питањима везаним за развој пољопривреде, заштиту животне средине, уређење водотокова, а посећена је и млекара „Фонтана“у селу Букуревац, која је значајним делом финансирана из средстава које је обезбедило Координационо тело у виду субвенција, у износу од 1,9 милиона динара.

Министарка је рекла да је разговарала и са пољопривредницима који су заинтересовани за исплату субвенција, као и о питањима ветеринарске инспекције.

„Наши домаћини су истакли да је итекако потребан макар један ветеринарски инспектор, који би био стално овде запослен и који би требало да буде из редова њихових сународника, како би могли да контролишу клања животиња која се често спроводе као део једног ритуала и верских обреда", казала је она.

„У близини је и Косово и Метохија и граница са Македонијом, па је то и разлог више да се овде именује један ветеринарски инспектор, који би гарантовао и штитио неконтролисан увоз или пошиљке пољопривредних производа из Македоније и са Косова и Метохије на ово подручје, а био би од помоћи и становништву када је реч о клању стоке”, предочила је министарка пољопривреде.

Током састанка са пољопривредницима из општина Прешево, Бујановац и Медвеђа у Дому културе „Абдула Крашница" разговарало се о проблемима произвођача дувана из овог краја, који је традиционално познат по великој производњи дувана изванредног квалитета.

„Међутим, последњих година уочавају се са проблемом пласмана дувана, што је везано за раније приватизације наших фабрика дувана", казала је министарка Богосављевић Бошковић  и додала да су узгајивачи дувана са југа Србије сада у позицији да, иако су улагали у ову производњу, добро је познају и желе да се и даље њом баве, не могу да пласирају своје производе и зато су затражили помоћ.

„Ја сам им са својим сарадницима обећала да ћу о овом проблему разговарати са својим колегама у влади, са министром финансија, са Управом за дуван, тако да ћемо покушати да максимално помогнемо овим произвођачима", обећала је министарка пољопривреде.

Председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу Зоран Станковић изјавио је да су током посете приватној млекари и разговорима са више од 50 пољопривредника са тог подручја анализирани бројни проблеми локалне самоуправе и пољопривредних произвођача. Станковић је поновио да се разговарало о последицама раније потписаних споразума за дуванску индустрију и подсетио да се на том простору некада производило и 3.000 до 4.000 тона дувана, а сада само 100 тона и да пољопривредници не знају где да пласирају вишак производње, због чега се јављају поблеми везани за шверц резаног дувана.

„Такође су постигнути договори да министарства пољопривреде и финансија и Агенција за дуван анализрају како да се пласира вишак дувана, с обзиром на то да је прошле године било одобрено 40 хектара да се засади дуваном, а ове године само 20 хектара.Све то је веома значајно за развој пољопривреде, пошто се ради о пољопривредном подручју на коме 70 посто површине служи за гајење пољопривредних култура“, рекао је Станковић.

Извор: Танјуг, Блиц, Фонет и Координационо тело