Архива вести
                   

МИНИСТАРКА БОГОСАВЉЕВИЋ БОШКОВИЋ: ПРОЈЕКАТ „ФЕРЕРО“ ТЕЧЕ ПО ПЛАНУ

21. jануар 2015.

Министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић изјавила је да је почела интензивна примена раније постигнутог договора са италијанском компанијом Фереро о производњи лешника у Србији, те да све у вези с тим тече по плану.

„Реч је о пројекту којим је планирано да се на 10.000 хектара подигну засади леске - 40 одсто би били велики плантажни засади, а 60 одсто засади на индивидуалним пољопривредним газдинствима кооперација“, изјавила је министарка.  

„План је да се први засади леске подигну у Војводини, а остали комерцијални засади у централној и јужној Србији - Моравичком, Колубарском, Нишавском, Јабланичком и Пчињском округу", прецизирала је Богосављевић Бошковић.

Према њеним речима, у Србији је тренутно под леском око 1000-1200 хектара и та производња не подмирује чак ни домаће потребе за овим производом иако, како каже, имамо изузетно повољне агрометеоролошке услове за гајење овог орашастог плода.

Министарка је указала је да су већ формиране четири радне групе за имплементацију поменутог пројекта и чине их представници „Ферера“, Министарства пољопривреде, Института за примену науке у пољопривреди и Института за воћарство.

Њихов задатак је утврђивање приоритетних округа, рокова и динамике представљања пројекта, а министарство ће Правилником за подстицаје за вишегодишње засаде одредити и додатну субвенцију за стимулацију ове производње у износу од 50.000 динара по хектару. Импплементација пројекта треба да почне у септембру.

Извор: Танјуг и Координационо тело