Архива вести
                   

МИНИСТАР ПОПОВИЋ: ОСНОВАТИ ШТО ВИШЕ ЛОКАЛНИХ СТАРТАП КОМПАНИЈА

28. август 2019.

Министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој у Влади Републике Србије Ненад Поповић је разговарао са руководиоцима осам регионалних иновационих стартап центара из читаве Србије о изазовима са којима се суочавају у развоју локалних иновационих екосистема.

Током састанка је било речи и о плановима за даљи иновациони развој средина у којима су поменути стартап центри основани, наводи се у саопштењу Владе Републике Србије.

Поповић је навео да стартап центри имају главни задатак да пруже подршку у оснивању што већег броја локалних стартап компанија, чија ће решења данас помоћи у подизању конкурентности локалне привреде, а сутра можда наћи примену на глобалном тржишту, мењајући и олакшавајући животе милиона људи у свету.

Министар је указао на то да је Србији потребан већи број стартап компанија, и навео податак да на територији Београда и Новог Сада послује између 200 и 400 стартап компанија, док се, на пример, у Тел Авиву, који има приближан број становника, годишње оснива 1.300 стартап компанија.

Он је у разговору са представницима иновационих стартап центара најавио да ће Влада Републике Србије и следеће године наставити да реализује програм подршке иновационим стартап центрима у регионима.

Према његовим речима, Србија улаже 60 мил ЕУР у изградњу капиталне иновационе инфраструктуре, што ће омогућити да у најважнијим универзитетским центрима, као што су Београд, Нови Сад и Ниш, млади људи имају најбоље услове за иновациони развој.

Поповић је поручио да држава жели да омогући и младима у регионима да имају најбоље услове за развој својих иновационих и предузетничких потенцијала.

„ Кроз оснивање регионалних стартап центара, млади не само да су добили прилику да раде на најсавременијој технолошкој опреми која постоји у тим центрима, него, што је још важније, имају стручну, односно менторску подршку како да своје идеје развију у производе и услуге које ће наћи примену на тржишту”, објаснио је министар.

Он је нагласио да је, захваљујући снажном партнерству са Кином у области иновација и технолошког развоја, обезбеђено да представници српских регионалних иновационих стартап центара буду упућени на студијско путовање у ту земљу.

Министар је објаснио да је циљ да представници наше земље са колегама из читавог света, уз менторство кинеских стручњака, подижу своје стручне капацитете и стичу нова искуства из области управљања стартап центрима и пословним инкубаторима.

Поповић је истакао да је до сада његов кабинет већ упутио десеторо представника српских иновационих стартап центара на обуке у Кину, а да ће до краја године упутити још петоро.

Извор: Е-капија и Координационо тело