Архива вести
                   

Министар Марковић разговарао са председником ЦССП-а Шварц-Шилингом

29. август 2008.

Министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић примио је Кристијана Шварц-Шилинга, почасног председника ЦССП - немачке непрофитне организације која се бави унапређењем међуетничких односа у конфликтним регионима и представнике те организације. Састанку на којем је разматрана ситуација на југу Србије присуствовао је и директор Службе Координационог тела у Београду Ненад Ђурђевић.
Министар Марковић је упознао саговорнике са мерама којима су успешно решавани текући проблеми и пружана подршка за развој у ове три општине на југу Србије, а које је министарство досада у оквиру својих надлежности предузело у периоду у коме њим руководи. "Реч је о финансирању пројеката јединица локалне самоуправе из фонда од игара на срећу. Министарство та средства додељује квартално на основу јавног позива по којем општине и градови кандидују своје пројекте. Ове три општине добиле су решења о помоћи за своје пројекте крајем августа прошле године. Из тог фонда финансира се делом изградња нове зелене пијаце у Прешеву, водоводног система у једном насељу у Бујановцу и санација клизишта у Сијеринској бањи у Медвеђи", објаснио је министар Марковић. Он је оценио да се ситуација на југу Србије побољшава, да "свест о значају дијалога као пута решавања конфликтних ситуација сазрева" и подвукао значај учешћа Албанаца у политичком животу Србије.
Шварц-Шилинг, бивши (пети) високи представник међународне заједнице за БиХ, рекао је да је задовољан што се састаје са министром Марковићем у тренутку када је тек постављен на нову функцију председника Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу. Он је такође, похвалио то што се припрема нова владина стратегија за развој овог дела Србије и понудио стручну помоћ у њеној финализацији, базирану на великом практичном искуству његове организације.
Директор ове немачке непрофитне организације Хуан Дијаз детаљније је упознао министра Марковића са принципима рада и начином деловања те независне организације, као и са чињеницом да је њена сарадња са Владом Републике Србије септембра прошле године и формално уобличена потписивањем Меморандума о разумевању између ЦССП и Координационог тела. Он се посебно осврнуо на реализацију заједничког пројекта који почиње у октобру ове године и треба да траје до пролећа 2009.године, а чији је основни циљ да се за истим столом на радним састанцима нађу представници Владе Републике Србије и српске, албанске и ромске етничке заједнице.