Архива вести
                   

МИНИСТАР МАРКОВИЋ: Попис је и начин да се сазна које проблеме има једна популација и да се нађу решења

29. септембар 2011.

У Републичком заводу за статистику (РЗС)  речено је да је попис важан за обичне грађане јер може да значи препознавање проблема које они имају у образовању, инфраструктури и здравству, као и почетак њиховог решавања. Попис ће бити одржан од 1. до 15. октобра ове године.

Милан Марковић, министар за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу и председник

Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, каже да је бојкот Албанаца политички мотивисан и да може да наштети тој националној мањини.

„Постоји начин да се израчуна колико има Албанаца, међутим, попис није само бројање становништва, већ и начин да се сазна које проблеме има једна популација и начин да се нађу решења,“ изјавио је министар Марковић.
Србија ће, како је навео, наставити да решава проблеме које имају Албанци, а бојкот је само нож у леђа тим напорима.   

Снежана Лакчевић, начелник Одељења за попис у РЗС, је изјавила “да сви грађани, па и Албанци, морају да схвате да је попис за њихово добро. Попис је крвна слика једне државе. То је једини извор валидних података о становништву, домаћинствима и становима и њиховим карактеристикама. Информације које ћемо добити неопходне су да би држава одредила политику образовања, изградњу комуналне и путне инфраструктуре, смањивања незапослености. Видећемо, на пример, да негде има пуно деце или старих, што значи да тамо мора да се гради школа, односно дом здравља“, рекла је Лакчевић. Подаци са пописа су битни, јер, како каже, Европа разговара бројкама.