Архива вести
                   

Министар Марковић о раду Координационог тела за агенцију Бета

26. септембар 2008.

Председник Коодинационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу Милан Марковића, позвао је политичке представнике албанских странака да именују земеника тог тела и на тај начин преузму део одговорности за развој југа Србије.
"Не може се бежати од одговорности и ако смо ми као Влада спремни да преузмемо одговорност за ове три општине, тако морају и људи које су грађани те три општине изабрали такође да преузму одговорност", изјавио је агенцији Бета Марковић, који је пре два месеца преузео руковођење овим телом Владе Србије.
Према његовој оцени, иако оптеређен догађајима из непосредне прошлости попут проблема са непризнавањем диплома Приштинског универзитета, које се издају на обрасцима Унмика, почетак сарадње са политичким предствницима на југу Србије "био је обећавајући", тим пре што је и договорено брзо решавање тог проблема.
"За мене је крајње неочекивано уследила изјава Ризе Халимија да неће заједно да радимо, да неће да уђе у Координационо тело док се не реши питање диплома. Касније су уследиле изјаве других албанаских лидера коју су томе додавали још нека условљавања", казао је Марковић.
Није спорно, навео је он, да треба решити не само питање диплома, већ и низ других питања, али "спорна је методологија" којом се путем медија уцењује Влада.
"Влада и држава су, ипак, далеко озбиљније него што то мисли господин Халими и ја не могу да пристанем на начин рада тако што ћу под уценом извршавати одређене захтеве било господина Халимија, било некога другог", казао је Марковић.
Према његовим речима, Влада неће одусатати од решавања проблема на југу Србије, али ни од намере да проблеме решава заједно са политичким лидерима тих заједница и у том смислу је понудио да "албанска заједница узме место заменика који ће бити на терену".
"Морам да подсетим да је само преко Координационог тела 64 милина евра уложено у Прешево, Бујановац и Медведђу", казао је он и нагласио да је то само део улагања у општине на југу Србије које имају и велику помоћ међународне заједнице.
Прешево и Бујановац спадају у најнеразвијеније општине у Србији, подсетио је он, стопа незапослености у Медведји прешла је 40 одсто, просечна плата упола мања него у Србији...
"Такође желим да истакнем да је захваљући раду мојих претходника Небојше Човића и Расима Љајића, али и албанских лидера, отворена добра перспектива и да се можемо фокусирати на образовање и привреду, јер су безбедносне теме у другом плану. Наша идеја је да се улаже у образовање и привреду", казао је Марковић.
Када је реч о спорним дипломама, нагласио је он, у току је договор са ресорним министарствима за просвету и Косово и Метохију да се исправи грешка направљена пре неколико месеци управо у тим минисарствима и дипломе поново признају као и раније.
"Ми дипломе Приштинског универзитета признајемо зато што их не сматрамо страним", нагласио је он.
Понављајући позив на сарадњу, Марковић је још нагласио како очекује целовит договор са албанским лидерима о свим спорним питањима, укључујући и поделу извршне власти јер је, како каже, потпуно неприхватљиво да власт у Прешеву и Бујановцу буде једнонационална.
"Одговорност за стање у Прешеву и Бујановцу треба да поделе Албанци и Срби", казао је он и додао да постоји договор о подели власти и подели одговорности.