Архива вести
                   

МИНИСТАР КРКОБАБИЋ: НА ВИДОВДАН КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ СЕОСКИХ КУЋА

23. јун 2021.

Београд – Медвеђа - Министар за бригу о селу Милан Кркобабић изјавио је ће 28. јуна, на Видовдан, бити расписан конкурс за доделу сеоских кућа младим брачним паровима и навео да ће држава за откуп кућа давати и до 1,2 милиона динара. Кркобабић је рекао да у Србији има око 200.000 напуштених сеоских кућа са окућницом које су на располагању пољопривредницима и младима који желе да остану да живе на селу.

 ''Влада треба да усвоји програм о додели средстава, а очекујем да јавни позив буде на Видовдан, биће то лепа симболика. Желимо да нам људи са Косова и Метохије, Медвеђе и Црне Траве, не одлазе за Београд и даље, него да тај пут иде у обрнутом смеру, да покушамо да их задржимо'', рекао је Кркобабић.

Навео је да је велико интересовање за откуп сеоских кућа и да је једини услов да брачни парови имају до 45 година. Кркобабић је рекао да очекује да се пријаве пољопривредници који живе у заједничким домаћинствима и желе да се осамостале, али и млади људи који са породицама живе као подстанари у околини великих градова и који не могу да реше стамбено питање банкарским кредитима.

''Желимо да куће добију они који заиста желе да живе у њима. Нека се пољопривредници распитају има ли празних кућа у њиховом крају, а локалне самоуправе терба да изврше процену'', објаснио је Кркобабић.

Поновио је да је инвестициони план Србија 2020-2025 предуслов за опстанак села у Србији и да би без тог плана напори Одбора за село, САНУ и Министарства за бригу о селу остали без реализације.

''То су капиталне ствари које коштају, а општине немају много новца. Без помоћи Републике и издвајања великих средстава нема помака'', додао је Кркобабић.

Извор: Хепи Тв, Координационо тело