Архива вести
                   

МИЛИОН ЕВРА ОД НОРВЕШКЕ ЗА РАЗВОЈ ЛОКАЛНЕ ИНФРАСТРУКТУРЕ И ЗАПОШЉАВАЊЕ

13. новембар 2018.

Београд - Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић и амбасадор Краљевине Норвешке Арне Санес Бјорнстад означили су почетак јавних позива за финансирање пројеката за развој локалне инфраструктуре и за спровођење стручних обука у складу са локалним акционим плановима за запошљавање. Краљевина Норвешка, кроз пројекат „Норвешка за вас“, је одвојила  милион евра за финансирање ових пројеката, а право учешћа има 91 локална самоуправа у Србији из треће и четврте категорије развијености, које укључују и општине Прешево, Бујановац и Медвеђа.

Локалне самоуправе ће кроз ове позиве моћи да конкуришу за помоћ Норвешке за финансирање најмање осам пројеката за унапређење услова живота и развој локалне инфраструцтуре, као и да обезбеде обуке за најмање 250 корисника из рањивих група, чиме би се омогућило запошљавање најмање 100 особа.

„Захвални смо Краљевини Норвешкој зато што је у фокус ставила подршку локалним самоуправама из треће и четврте категорије развијености и обратила пажњу на њихове потребе. Позивам локалне самоуправе да учествују у позивима за доделу бесповратних средстава и конкуришу са приоритетним пројектима“, изјавио је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.

Детаљне информације о позиву, као и пријавни формулари, могу да се преузму на интернет страници www.norveskazavas.org.rs

Попуњени пријавни формуларе и пратећу документацију, у складу са условима позива, треба послати до 20. децембра 2018. на rsoc.applications@unops.org

Уколико имате питања, захтев за појашњење пошаљите најкасније до 6. децембра 2018. на  rsoc.cfp.clarifications@unops.org

Јавни позиви су објављени на сајту пројекта www.norveskazavas.org.rs, где локалне самоуправе могу да се информишу о свим детаљима конкурса за бесповратна средства.

„Србија се развија брзо, али постоје и они који су у заостатку. Кроз овај пројекат, помоћићемо онима којима је то најпотребније – незапосленима да пронађу посао, а локалним самоуправама да унапреде своје услуге“, рекао је амбасадор Норвешке у Србији, Арне Санес Бјорнстад (Арне Саннес Бјøрнстад).

Током новембра 2018, пројекат „Норвешка за вас“ објавиће и јавни позив за повећавање прилика за запошљавање кроз подршку стварању нових бизниса и побољшавању продуктивности постојећих бизниса и стварању нових радних места. Један од приоритета пројекта је и анализа организације и функционалности центара за социјални рад и професионалних способности запослених у пет локалних самоуправа. На основу анализе ће бити донате препоруке за реорганизацију ових услуга и тако ће допринети Влади Србије у реформи система социјалне заштите у Србији.

Извор: Норвешка за вас и Координационо тело