Архива вести
                   

МИГРАНТИ У СРБИЈИ ПОМАЖУ: ШИЈУ МАСКЕ, НУДЕ И ЛЕКАРСКУ ПОМОЋ

31. март 2020.

Бујановац – Мигранти смештени у прихватним центрима у Србији желе да помогну држави која их је примила. У три центра шију се маске, а међу мигрантима има и медицинара који нуде своју стручну помоћ, каже директор Комесаријата за избеглице и миграције Владимир Цуцић.

Маске се шију у центрима у Бујановцу, Адашевцима и Крњачи, каже Цуцић, и додаје да су прве количине послате јавним службама којима је таква заштита најпотребнија.

“Драго ми је да су почели да раде, није битно о којој количини маски је реч. Битно је да су они показали ту врсту потребе и да имају чиме да се занимају”, констатује директор Комесаријата.

Додаје да је производња маски почела тамо где је било машина и техничких могућности, а уколико се то обезбеди и остали, од укупно 17 прихватних центара, спремни су да крену у акцију.

 “Ако стигну машине, није никакав проблем да се организујемо, имамо их доста који би могли то да раде”, напомиње Цуцић.

Мигранти смештени у прихватном центру Бујановац упутили су писмо Влади Србије у којем наводе да се, у знак захвалности српском народу, стављају на располагање српској Влади и народу у борби против корона вируса.

 “Међу нама има болничара, радника, фармера, али смо сви пре свега људи који нуде сваку врсту помоћи за коју Влада сматрада је потребна – од медицинске, преко разношења робе људима у карантину, до чишћења улица”, поручили су мигранти.

Директор Комесаријата, ипак, напомиње да ће они тешко бити ангажовани у неким другим институцијама, мимо свог добровољног рада у прихватним центрима, пошто би требало испоштовати и процедуре, попут нострификације диплома.

“Добро је и овако, добро је да помажу и овај наш систем”, истиче Цуцић.

Додаје да се у центрима поштују све прописане процедуре и да су се мигранти сами организовали како би одржали ред и прописану изолацију.

Извор: Нова С и Координационо тело