Архива вести
                   

МИГРАНТИ И ДАЉЕ ПРИСТИЖУ НА СЕВЕР СРБИЈЕ, ПОЛИЦИЈА ИХ ПРЕМЕШТА У ПРЕШЕВО, ТАКСИСТИ ИХ ВРАЋАЈУ

1. март 2021.

Суботица, Прешево - У Прихватном центру Суботица тренутно борави 168 миграната, претежно оних из Сирије, затим и оних из Алжира и Авганистана, док се процењује да изван центра, на локацијама где се најчешће скупљају, као и на потезу ка граници, борави још нешто више од 200 миграната, подаци су Комесаријата за избеглице и миграције.

Како би се смањио притисак миграната на северни део земље, Комесаријат је у сарадњи са локалном самоуправом и полицијом у неколико наврата организовао акције премештања миграната из Суботице у центре на југу Србије. Тако је крајем октобра премештено око 300, док је крајем новембра у Прихватни центар Прешево премештено још 200 миграната.

„Од 25. новембра до данас су биле три веће акције током којих је близу 400 миграната релоцирано у центре на југу Србије“, саопштили су из Комесаријата, додајући да редовно спроводе овакве активности које имају за циљ да се северни део земље растерети присутва већег броја миграната.

С друге стране, општи је утисак, о чему свакодневно сведоче објаве грађана на друштвеним мрежама, да миграната има много више, има их и у центру града, где се шетају, купују намирнице и тешко је проценити њихов број, а још теже да ли су то нови или они који су се вратили.

Грађани такође свакодневно пријављују да наилазе на ситуације где полиција интервенише, како према мигрантима тако и према таксистима за које сумња да превозе ова лица, која по правилу немају документе и илегално бораве у Србији.

Очекује се да ће долазак лепшег време погодовати појачаном кретању мигранта и њиховим интензивнијим покушајима да пређу граничну линију нашег северног суседа.

Извор: Subotica.com и Координационо тело