Архива вести
                   

МИГРАНТИ И ДАЉЕ КОРИСТЕ „БАЛКАНСКУ РУТУ”

11. јули 2016.

Прешево - Поводом годину дана од отварања Прихватног центра у Прешеву, у том месту је протеклог викенда одржан састанак Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова коме су присуствовали министри Александар Вулин, Небојша Стефановић и Златибор Лончар.

Министри су након састанка изнели податке о броју миграната који су прошли кроз Србију, иако су од марта затворене границе земаља у окружењу.

„Пре годину дана требало је да убедимо Европу да постоји „балканска рута”, јер је владало уверење да су мигрантски токови везани за море. За годину дана кроз нашу земљу је прошло више од 600.000 миграната. То значи да западана „балканска рута” и даље постоји и да људи све теже одлазе ка земљама Европске уније”, рекао је министар Александар Вулин.

Он је нагласио да Србија неће дозволити да буде простор на коме ће се гомилати мигранти због тога што су сви остали затворили границе.

Говорећи о миграционим токовима, Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић скренуо је пажњу на пораст трговине људима и најавио „одлучну борбу“ против шверцера.

„Током 2015. године ми смо против шверцера миграната поднели 1.015 пријава, а ове године 241 пријаву. Масовно затварање граница у Европи довело је до тога да је кријумчарење људи постало исплативије. Шверцери узимају мигрантима од 1.000 до 9.000 евра по особи и ми ћемо се свим силама борити против тога”, рекао је Стефановић.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је да су мигранти у свим прихватним центрима имали достојанствен третман и добру медицинску негу, а да је држава Србија прошле године издвојила 95 милиона динара за лекове за мигранте.

У Прихватном центру у Прешеву тренутно борави свега 13 миграната из Сирије и Авганистана.

Извор: Данас, Политика, Јужне вести и Координационо тело