Архива вести
                   

МИГРАНТИ ЧИСТЕ ДИВЉЕ ДЕПОНИЈЕ ОКО ЈУЖНЕ МОРАВЕ КОД БУЈАНОВЦА

22. април 2021.

Бујановац – Београд -  Тридесетак миграната из бујановачког Прихватног центра чистило је приобаље Јужне Мораве у близини центра, како кажу, у знак захвалности за гостопримство које су доживели у Бујановцу.

„Ова акција је наш начин да изразимо добру вољу и захвалност мештанима Бујановца и запосленима у кампу, који нас третирају добро. Овде сам већ годину дана и нисам имао никаквих проблема“,изјавио је Харун Хајдари из Авганистана.

Акција чишћења дивље депоније код моста на Јужној Морави организована је поводом Светског дана планете Земље. Заједнички су је реализовали Група за децу и младе „Индиго“, Комесаријат за избеглице, УНХЦР, Еколошко друштво Бујановац, локална самоуправа и компанија „Бици Комерц“, која је обезбедила механизацију за уклањање огромне количине смећа.

„Желимо да макар мало побољшамо ситуацију по питању неодговарајућег одлагања отпада. Ми сваког дана пролазимо поред ове дивље депоније на путу до Прихватног центра и договорили смо се да је уклонимо и тако дамо свој допринос очувању животне средине“,казала је Тамара Симоновић, извршна директорка организације „Индиго“.

По речима Младена Златковића, из Комесаријата за избеглице Републике Србије, мигранти су без двоумљења прихватили предлог да учествују у данашњој акцији, са жељом да се, како је нагласио, одуже граду који их је примио.

У Прихватном центру у Бујановцу тренутно је смештено 170 миграната, а већина је из афричких земаља. Депонију код Јужне Мораве данас су чистили Авганистанци, Ирачани, Иранци, Сиријци, Сомалијци и Еритрејци.

Извор: Бујановачке, Координационо тело