Архива вести
                   

„МИ СМО ЦЕО СВЕТ“ У БУЈАНОВЦУ

9. децембар 2010.

Четрнаесторо средњошколаца, Срба, Албанаца и Рома из Бујановца и Прешева су у среду 8. децембра у препуној сали Дома културе у Бујановцу показали да је другачији свет могућ. Током 90 минута представе ови млади људи показали су да их другарство, љубав, толеранција спајају и чине срећним. Послали су поруку да је пријатељствцо међу особама различитог етничког, религијског, језичког, културолошког порекла могуће и да су такве споне кључне у међуљудским односима.

„Ми смо цео свет“ је друга представа, која је јуче у Бујановцу дочекала премијеру, а пре тога у Словенији и Кикинди, у извођењу ове младе ентузијастичне позоришне трупе. Главни мотив представе је светски познати Шекспиров комад „Ромео и Јулија“- прича о забрањеним љубавима. Текст носи снагу метафоре која тешко да икога може да остави равнодушним.

Поред централне теме, представа обилује и низом споредних тема, у којима се преплићу мотиви љубави и пријатељства, а које су својствене за све младе генерације (школске бриге, фејсбук, одрастање и слично).

Пред представу публици су се истим текстом обратили млада глумица Несибе Османи на ромском, редитељ и аутор текста Алкесандар Лазић на српском и координатор Рахим Салиху на албанском језику:

„Где год да смо гостовали, на којем год месту да смо били, кога год да смо срели у упознали, било када и било где, потврдили смо оно о чему и причамо: да смо сви исти, једнаки и посебни, да Ти и Ја смо Ми, а Ми смо цео свет!“

Представа „Ми смо цео свет“ средином новембра изведена је у Кикинди са другом глумачком поставом, задржавајући мултиетнички састав који осликава Војводину. Актери представе из Кикинде дошли су у Бујановац на премијеру да подрже своје другаре из Прешева и Бујановца.

Београдска публика 17. децембра у Народном позоришту на сцени „Раша Плаовић“. имаће прилике да види позоришну представу, у којој ће заједно играти млади из Кикинде, Бујановца и Прешева.
Пројекат су подржали Покрајински секретаријат за културу аутономне покрајине Војводина и Координационо тело Владе Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа.