Архива вести
                   

МЕРЕ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗА ПОМОЋ МИКРО, МАЛИМ И СРЕДЊИМ ПРЕДУЗЕЋИМА

5. јун 2020.

Врање - У Врању је организован састанак са привредницима Пчињског округа на којем су представљене мере и механизми Владе Републике Србије у циљу лакшег превазилажења економских последица изазваних пандемијом вируса COVID 19.

Састанку су присуствовали Драган Стевановић, државни секретар у Министарству привреде, Весна Вучетић, директорка Сектора за управљање ризицима и ризичним пласманима из Фонда за развој Републике Србије, Дејан Вукотић, генерални директор Агенције за осигурање и финансирање извоза, др Слободан Миленковић градоначелник Врања и Срећко Пејковић, начелник Пчињског управног округа.

Том приликом, Драган Стевановић, државни секретар у Министарству привреде, је истакао да је Влада Републике Србије почела са спровођењем мера за помоћ пословања микро, малих и средњих предузећа.

,,Данашњи циљ је да привредницима овог краја представимо мере везане за интервенције Фонда за развој Републике Србије и пословних банака уз гарантну шему и Агенције за за осигурање и финансирање извоза. На иницијативу председника републике Александра Вучића, посебна пажња и помоћ биће усмерени на привреднике југа Србије. На нивоу Србије до сада смо одобрили 617 кредита из Фонда за развој, укупне вредности 3.100.000.000,00 динара. Укупан износ средстава за ове намене је 24 милијарде динара, а рок за реализацију  је 20. децембар”, рекао је Стевановић.

Државни секретар Стевановић је додао  да ће у наредној недељи почети примена нових пакета мера, које се односе на угоститељство, хотелијерство и путнички саобраћај.

Весна Вучетић из Фонда за развој Републике Србије је истакла  да је кредитна линија коју је држава донела као једну од мера за помоћ провредницима, која иде преко Фонда за развој,  тренутно најповољнија у Србији и да је наишла на изузетно интересовање. Мере су намењене свим предузећима и могу да аплицирају сви, од предузетника до средњих предузећа. За предузетнике и микро предузећа максимални износ кредита је 10 милиона динара, за мала 40 и за средња предузећа 120 милиона динара са каматном стопом 1% .

Присутнима се обратио и Дејан Вукотић, генерални директор Агенције за осигурање и финансирање извоза, који је говорио о мерама подршке ове Агенције у смислу пружања помоћи предузећима за повратак на инострана тржишта.

Извор: ТВ Инфо Пулс Врање и Координационо тело